Samfundsfag

Kinatisering? SRP

17. december 2008 af Mailund89 (Slettet)

Hej!

I en af de timer hvor jeg uheldigvis kun hørte med, med det ene øre, kan jeg huske at min lærer snakkede noget om at vi kunne opleve en kinatisering. Altså det samme som vi har gjort med USA.  At Kina vil blive den nye supermagt, at vi engang vil få kinesisk i stedet for engelsk eller tysk.. Er der nogen der har noget til dette? Har kigget lidt på nettet men kan ikke finde noget.

Nogen der kan støtte op om dette, eller har et link?

Mvh. Anders


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. december 2008 af FredeW (Slettet)

"Det er svært at spå, især om fremtiden"

Det skal dog selvfølgelig ikke forhindre dig i at gøre forsøget ;-)

Vi ved, at Kinas økonomiske vækst er stor, og hvis det fortsætter, er det klart, at forholdet til Kina vil blive vigtigere i fremtiden. Det behøver dog ikke føre direkte til en sådan sinoficering, som du taler om. Sprogligt er det klart, at vi vil få brug for mennesker, der kan tale kinesisk, hvis vi vil øge samhandlen med Kina, men du skal tænke på, at Kina altså stadig udgør en meget lille del af Danmarks samlede import og eksport:

Danmarks eksport: Germany 17.4%, Sweden 14.5%, UK 8%, US 6.1%, Norway 5.7%, France 4.8%, Netherlands 4.8% (2007)

Import: Germany 21.6%, Sweden 14.4%, Netherlands 7.1%, Norway 6%, China 5.4%, UK 5.3%, Italy 4.1%, France 4% (2007)

Fra: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/da.html

I i hvert fald de første par år er der altså ikke udsigt til, at vi allesammen behøver at lære kinesisk af den grund. Desuden skal du tænke på, at det absolut ikke er sikkert, at Kina fortsætter med at have de samme høje vækstrater.

Kinesisk sprog og kultur kan dog godt komme til at spille en større rolle end i dag alligevel (jeg mener da at hørt om forsøg med kinesisk i enkelte folkeskoler og gymnasier - søg evt. efter det). Dog er det her vigtigt at huske, at der er store forskelle mellem den kinesiske og den danske kultur - det ser f.eks. ikke ud til at vi lige med det samme skifter Hollywood ud med kinesiske film.'

Du kunne evt. prøve at søge på "China soft power", hvis du vil have nogle eksempler på, hvordan Kina forsøger at forbedre sit renome i andre dele af verden. Det bliver dog svært så længe Kina ikke er et demokrati.


Svar #2
17. december 2008 af Mailund89 (Slettet)

Mange tak for dit svar. Jeg kan godt se ud fra din argumentation at der ikke ser ud til at blive inde for den nærmeste fremtid. Er i gang med at skrive srp omkring den økonomiske krise, og gå ind og vurdere om krakket i USA går ind og påvirker en mulig "kinatisering"

Jeg vil lige prøve at søge videre på det!

Hvh. Anders


Skriv et svar til: Kinatisering? SRP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.