Samfundsfag

Velfærdssystem USA

19. december 2008 af Lemon2 (Slettet)

Er der nogle som kender nogle forklaringer til hvorfor USA's velfærdssystem er sådan som det er i dag? Jeg har den med den svage fagforening.. men mangler en til..

Håber der er nogen der kan hjælpe mig da jeg er helt lost!


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

Velfærdssystem et i USA er traditionelt bygget op omkring devisen: Klar dig selv eller gå under. Man har der ikke det sociale netværk, som man kender herhjemme, men må forsikre sig mod sygdom, og har man ikke gjort det, så kan det virkelig blive dyrt at komme på hospital derovre. Obama har i valgkampen lovet, at enhver amerikaner skal have et sygesikringskort, så man kan blive behandlet gratis, men det vil jeg se, før jeg tror det. I dag er det sådan, at kan man ikke betale for hospitalsopholdet, bliver man dumpet direkte i rendestenen, det har der være skrevet meget om.


Svar #2
20. december 2008 af Lemon2 (Slettet)

Okay mange tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. december 2008 af Roman Garcia

Det er skabt på baggrund af fansk inspiration, og så har man udviklet systemet siden da.

Med hensyn til sygehussystemet er det ike således, at man bliver dumpet direkte i rendestenen, men ens behandling afhænger selvfølgelig af forsikringsniveau. Har du ingen forsikring, så skal du på gratis-hospitalerne, hvor ventelisterne kan være lange.

I Danmark kommer du jo også hurtigere på operationsbordet, hvis du har forsikring, men selvfølgelig er vores sygehus system bygget mere "socialt" op, således at alle betaler og alle har lige ret = lighedsgrundsætningen. Denne har de naturligvis ikke i DK.

Generelt er det amerikanske system bygget således op, at man lader folk selv regulere deres eget liv, som Erik M også skriver. Dog må man også sige, at langt de fleste amerikanere har en dækning som er ok. Selvom skatten er lavere, så betaler de jo også en del i forsikring. Forskellen er blot at vi i Danmark lader staten ordne det hele, mens man i USA har sagt, at befolkningen selv må vælge, og herefter kan de betale til den forsikring, man mener er bedst.


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

#3

Desværre var der i fjernsynet et eksempel på, at en neger, der ikke kunne betale sin sygehusregning blev kørt væk, selvom han ikke var rask, og så blev han losset af i Bovery direkte i rendestenen, et usselt kvarter, hvor hjemløse, narkomaner m.m. holder til. De bor på gaden og tigger sig frem, hvis de da ikke må begå kriminalitet for at klare dagen og vejen. Tv-udsendelsen er omkring 12 år gammel. men den sidder endnu i mig, som en skamplet på det amerikanske sociale system eller mangel på sammen. Et andet eksempel (mindre end et par måneder gammelt) handler om en, der er blevet arbejdsløs, og nu kan han ikke kængere betale for sin insulin. Det er alt det, som Obama har lovet at rette op på.


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. december 2008 af casparado (Slettet)

@ Erik, det spørges til hvordan velfærdssystemet er opstået vil jeg gerne påpege. Der er ikke særlig hensigtsmæssigt at komme kommentare som er baseret på på ens egne holdninger og gamle TV udsendelser uanset om sådanne tragiske begvinheder stadig forekommer.

@Lemon2

Du skal faktisk blot underbygge din argumentation ift. den svage fagbevægelse, fordi i alle typer velfærdsregimer så er der et historisk parameter der i høj grad har haft betydning for udformningen af velfærdssystemet, det er nemlig klasse mobilisering, og klasse alliering. Hvem alliere klasserne sig med for at få gennemført deres krav? I USA har der været en forskel på Nord og syd, hvor der i Nord var en rød-grøn alliance som mødte modstand fra sydstaterne. Dette har betydning for graden af dekommodificeringen. Hvis du vil læse mere omkring det skal du se om du ikke kan finde nogle bøger med Esping Andersen.


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

Og så en anden ting: Den økonomiske politik i USA har spillet fallit, det er vel tydeligt for enhver efter finanskrisen. Ingen gider mere kigge over til "storebror" ovre på den anden side af Atlanten. Der er ikke noget at se op til, mindst af alt deres socialpolitik. Tværtimod, de er begyndt at kigge langt efter den danske model. Interesserede kan læse min kronik i Fyens Stiftstidende herom.

#5 Det er ikke egne holdninger, jeg refererer jo tydeligt til medierne.


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. december 2008 af casparado (Slettet)

Prøv nu at forstå at der ikke spørges til de konsekvenser USA velfærds regime har - men hvordan det opstod.


Svar #8
21. december 2008 af Lemon2 (Slettet)

Hva mener du med klasse mobilisering og klasse alliering?

Og det hører jo under den svage arbejderbevægelse.. mangler bare en anden - evt politisk - forklaring .. som jeg til sidst kan diskutere.. :)


Skriv et svar til: Velfærdssystem USA

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.