Samfundsfag

Finanspolitk.

27. december 2008 af Djemba (Slettet)

Finanspolitik

Man snakker om at, der er to måder at føre finanspolitik på.
Den lempelige
• Ved at føre en lempelig/ekspansiv politik forstås, at efterspørgslen skal øges. Denne er ofte forbundet med skattelettelser. Økonomien skal altså sættes i gang!
Konsekvenser
• Når der føres en lempelig politik, så er målet en stigende efterspørgsel, dette medfører en øget produktion, samt beskæftigelse(Efterspørgslen skaber arbejdspladser)På længere sigt kan det bevirke til, at arbejdskræften bliver dyrere og virksomhedernes som en konsekvens af dette, sætter priserne op på diverse varer. Dermed vil eksporten falde, da varernes pris ikke er så attraktiv.
Den stramme
• Ved en stram/restriktiv politik skal efterspørgslen nedsættes. Man ønsker at få forbruget ned, spare op til dårlige tider. Dette kan gøres med højere skat, højere afgifter. Økonomien skal altså stabiliseres!
Konsekvenser
• Utilfredse skatteyder.
 

Har fået lavet disse noter, er der nogen der evt kunne tilføre noget, eller ser det umiddelbart fornuftigt ud?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. december 2008 af Sherwood (Slettet)

Det er ret meget at tilføre..

Hvordan kan man føre ekspansiv finanspolitik?

Hvem talte netop om den effektive efterspørgsel som målet på politiske indgreb?

"På længere sigt kan det bevirke til, at arbejdskræften bliver dyrere og virksomhedernes som en konsekvens af dette, sætter priserne op på diverse varer." = Crowding-out og inflation. Se også på philipskurven.

--

"Man ønsker at få forbruget ned, spare op til dårlige tider."

Ikke nødvendigvis. Det kunne eksempelvis også være for at forhindre, at økonomien blev overophedet.

Hvorfor er skatteyderne utilfredse? - Lav en årsagskæde som du gjorde det ved den ekspansive finanspolitik.

Den stramme finanspolitik kaldes også kontraktiv finanspolitik.


Svar #2
27. december 2008 af Djemba (Slettet)

Mange tak, vil jeg bestemt tage et kig på.

"Ikke nødvendigvis. Det kunne eksempelvis også være for at forhindre, at økonomien blev overophedet."

Skal nok præcisere mine noter lidt, var nemlig også det jeg mente.

Højkonjuktur = Høj vækst, og lav arbejdsløshed og overskud på betalingsbalacen

Lavkonjuktur = Lav vækst, stor arbejdsløshed.

Noget du evt, kunne bekræfte?


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. december 2008 af klotte (Slettet)

Man kan kalde det dobbeltideologisk når man blander de rene ideologier. eks. når man både vil have frihed og respekt for kulturer

Er det det du leder efter ?


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. december 2008 af casparado (Slettet)

Lige et par tilføjelser:

Ekspansiv finanspolitik kan også være et hæve de offentlige udgifter. Det skaber en multiplikator effekt, som øger indkomsten, der gør at efterspørgslen bliver større, der gør at virksomhederne hyrer flere folk, etc. Multiplikatorens effekt afhænger af hvor stort et skattedræn der er. Jo højere skat jo mindre disponibel indkomst er der til at forbruge.

Men det er rigtigt nok at rationelle regeringer burde "spare op" i højkonjukturs tider, for derefter benytte sig af opsparingen i lavkonjukturs tider. Men bemærk det er hvad regeringerne burde gøre.

En anden lidt sjov ting ang. politikere og økonomi, så kan man altid se om der er valg år ved at kigge i finansloven. Ved alle valg pånær Atomvalget, så har den siddende regering (uanset fløj) ført ekspansiv finanspolitik for at give borgerne lidt flere penge mellem hænderne i valgåret, og det er jo meget smart når langt størstedelen af vælgerne kun kan tænke et tilbage ift. økonomi. At det så ofte også resultere i en lidt højere arbejdsløshed efter valgåret er jo en anden sag.


Brugbart svar (1)

Svar #5
28. december 2008 af Sherwood (Slettet)

#2 Ja, det lyder rigtigt nok.

#4 Multiplikatorens effekt mindskes også grundet import og opsparing. Væsentlig er det så at påpege at skatterne er essentielle for finanspolitikken imedens opsparingerne er vigtige for pengepolitikken. 


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. december 2008 af casparado (Slettet)

@ Sherwood, yes, 


Skriv et svar til: Finanspolitk.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.