Psykologi

Synopsis om parforhold.. HJÆLP!

30. december 2008 af kameldamen (Slettet)

Hej..

Jeg har denne case som jeg skal lave en synopsis over, men jeg kan simpelthen ikke komme igang, så ville være rigtig taknemlig hvis nogen kunne hjælpe..

Den orale kollusion

Anders og Helle:

Anders og Helle mødte hinanden på et sygehus hvor han arbejdede som læge, og hunvar inglagt, efter at hun havde taget en stor dosis sovepiller. Anders var en uselvisk læge, der ikke arbejdede snævert efter de stive regler, men tog sig den tid der skulle til, for at give patienterne den omsorgfulde og tilstrækkelige behandling. Helle, en lille spinkel kkvinde med kønne øjne, var trist og indesluttet, men nærede hurtigt tillid til Anders, der havde et særligt blik for hendes store behov for omsorg og støtte. Da hun blev udskrevet, sendte hun han et kort og takkede for hand behandling. Han var klar over, at hun sad ensom i sin lejlighed, og han var bekymret for, hvordan det skulle gå hende, så han behandt sig en skønne dag - uden rigtig at vide hvordan - uden for hendes dør med blomster og en god roman.

De dannede hurtigt par, og Helle havde en følelse af, at hun blev båret igennem livet af Anders der aldrig stillede krav, men var tålmodig og varm. De blev gift og fik et barn. Anders fik sin egen praksis og blev en meget efterspurgt læge. Ofte alene med barnet der havde kolik en stor del af det første leveår, følte Helle sig forsømt og til overs. Anders tjente godt, så hun behøvede ikke at arbejde, og hun følte sig i stigende grad tom, krævende og kold. Hun udviklede forskellige symptomer med smerter og gener forskellige steder i kroppen. Det gjorde Anders bekymret, og i et par år skar han sit arbejde ned for at kunne være der mere for Helle. Men kun blev aldrig helt tilfreds, og efterhånden hande han svært ved at tro på hendes sygdomsklager. Hun begyndte at interessere sig for alternativ medicin, hvilket provokerede Anders, men hen ad vejen indså han, at hun blomstrede ved det, og da hun efter en del år kunne åbne sin egen klinik med zoneterapi og healing, havde de fyndet en måde at leve på, hvor de begge kunne udfolde sig med hvert deres syn på sundhed og behandling og i godmodighed drikke hinanden med deres forskellige synspunkter.


Brugbart svar (2)

Svar #1
30. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

JHvad skal du have hjælp til?


Svar #2
30. december 2008 af kameldamen (Slettet)

Kan ikke finde ud af at starte med at skrive min synopsis.. Det er første gang ..

fx nogle teorier..?


Brugbart svar (2)

Svar #3
30. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

Jeg har lige læst dette her omkring synopsis :

https://www.studieportalen.dk/Blogs/BlogItem.aspx?id=4193

det er meget kryptisk og forvirrende og fortæller ikke et hak om, hvad en synopsis er. Jeg kan i hvert fald ikke gennemskue det. Men jeg kan da se af fortællingen at pointen er, at lægen nok kan kurere hendes fysiske symptomer men ikke har øje for hendes trang til selv at udfolde sig. Først da hun åbner sin egen klinik, føler hun, at hun lever.


Brugbart svar (2)

Svar #4
30. december 2008 af klotte (Slettet)

Du skal have fat i Steen Visholms bog om parforhold og kollosionsteorierne.

Hvordan defineres den orale kollesion ?

Hvad i casen indikerer at der er talen om denne og ikke den anale kollesion. ( - omsorg, appel, passivitet osv)

Resgressionsteori: de mødes hvor hun er i krise og regredierer til den oralet- passive fase. dernæst bliver hun psykoaomatiserende - holdes fast af hans rolle ?)

Hendes udvikling i deres forhold ( fra afhængighed til uafhængighed ?)

Fastlåste kønsroller ?

Evt. noget om psykosomatik ...

evt kritik at psykodynamisk teori og metode.

Perspektivering : hvordan ville andre teorier se på denne case ???

Konklusion.

Slut

Held og lykke


Svar #5
30. december 2008 af kameldamen (Slettet)

Jeg kan ikke finde ud af  hvordan den orale kollesion defineres???


Brugbart svar (2)

Svar #6
01. januar 2009 af klotte (Slettet)

Jamen det står vel i din bog ellers må du skaffe den jeg anbefaler.


Brugbart svar (2)

Svar #7
25. januar 2009 af Rina* (Slettet)

Måske noget Habermas, omkring livsverdenerne. Han beskriver f.eks. at vi (lægen) arbejder for en systemverden (sygehuset-læge titlen.) men i en livsverden (omsorgen hvor han tager sig tid til at udføre sit arbejde ordenligt trods tid, besparelser osv.)

Prøv at få fat på en anden god synopsis, og se opstilling, indgangs vinklen osv. Det kan tit give noget inspiration til hvordan man skal gribe sin egen an. Held & lykke.


Brugbart svar (2)

Svar #8
25. januar 2009 af Rina* (Slettet)

Hov iøvrigt så kan du låne på biblioteket, en PHD afhandling som hedder: Fra par til førstegangsforældre - en undersøgelse af familielivet. Af Eva Silberschsmidt viala. Der er en masse spændende teorier om emnet, så den er fyldt med inspiration til netop dit emne, vil jeg tro :- )


Brugbart svar (2)

Svar #9
26. januar 2009 af klotte (Slettet)

Desvæære Rina du er på vildspor !

Den orale kollision er defineret ved at tiltrækningen har fokus på de orale behov- dvs omsorg

hun tænker: "åh hvor er han god til at beskytte mig"

han tænker :" åh hvor jeg er stærk når hun er lille og svag"

Jeg henviser stadig til den samme bog....


Brugbart svar (2)

Svar #10
23. februar 2009 af lauraflaura (Slettet)

HEJ :) har analyseret den på klassen (Psykologi Bniveau) her er vores notater:

Case; Anders og Helle side 224
Forklar og diskuter polariserede roller og grundkonflikt.
Anders er progressiv = han er giveren
Helle er regressiv = hun er modtageren
Grundkonflikten er Oral – omsorg. Han får lov at give, hun får lov at modtage.
Barnet kræver hendes omsorg = udvikling ? Helle begynder at føle sig krævende ? hun udvikler psykosomatiske symptomer. Men hun hænger ikke fast i hendes egen indre konflikt, hun løser sin egen indre konflikt, hun giver sig selv egen omsorg. + interesserer sig for alternativ medicin, åbner egen praksis = succes. Hun oplever at kunne klare sig selv. Hun behøver ikke Anders omsorg og hjælp til alt, hun giver sig selv egenomsorg og giver sig selv succes.
Den orale pleje type
En hjælperolle kan tage overhånd, en hjælper har en umådelig trang til at give omsorg.
• Den hjælpeløse hjælper = hvis modtager ikke viser sin taknemlighed bliver hjælperen udbrændt. Se side 224 i Psykologi håndbogen midt.
Parforhold ? Kollusionsteorien – Jürg Willis’ teori ? Anal-sadistisk kollusion
Grundkonflikt= behov for selvstændighed og angst for at blive forladt. Angsten for at blive forladt fører ofte til jalousi
Kærlighed = er at tilhøre hinanden. ? kodeordet = kontrol
Polariserede roller= Selvstændighed vs. Afhængighed ? ambivalente følelser
Ambivalente følelser magtkampe ? mulighed for bevidsthed ? udvikling
Jalousi
Ambivalent person = betyder at man er meget modsætningsfyldt sit indre.
--------

Begreber: Parforhold – følelsesmæssige relationer
• Partnerskab som valg baseret på lyst og følelser. Mulige krav, der forventes. Fornuften kan påvirke ens valg af partner.
• Mødet – skæbnekarakter ? identitet + selvforståelse
• RENE FORHOLD (Giddens) ? livsstil, selvfortælling
• Fri sat seksualitet – intimitetens tyranni
• Forelskelse som projektion
• Gruppens betydning ? rumme parter (ideal, aggression, ambivalente følelser)
• Udvikling parret + gruppen ? udskillelse/identitet – gentilnærmelse.
Kollusion og kollusionstyper
Kollusionsbegrebet anvendes af den schweiziske psykoanalytiker og parterapeut Jürg Willis(f. 1934) Kollusion: ubevidst spil for to (eller flere) i tætte relationer.
Grundkonflikt (ubevidst)
Polariserede roller (iagttageligt) vi kan analysere dobbeltheden i et forhold
Rorschach projektiv test ? denne metode bruges til at få det ubevidste frem.
Konflikt en konflikt i psykoanalytisk forstand er indre og ubevidst
Grundkonflikt kan reflekteres til Freuds udviklingsfaser: oral, anal, ødipal
Kollusion er helheden, både overfladen og dybden, grundkonflikt = dybde, polariserede roller = overflade.

Projektiv Identifikation
Projektion: de følelser du ikke vil kendes ved, oplever man stærkt ved andre. F.eks. Frank er en sur mand, men det ved han ikke selv fordi det er ubevidst at han er sur. Han oplever derfor andre som sure. Ikke alle kan være projektionsskærme. ? Kaste følelser over på andre (Han er sur, ikke jeg!)
Ex. Vrede. Mulighed a, b og c.
a) Afvisning ? større angst
b) Accept ? fred i sindet/ vreden er sendt ud + identificeret
c) Bearbejdet tilbage melding ? samtale
Identifikation: er en slags forsvarsmekanisme. ? Man tager en andens følelser, tanker og identitet til sig. En projektiv identifikation kan på mange måder være en nødvendighed.
 

Ved ikke om det kan bruges, men her er det hvertfald. Held og Lykke :)


Skriv et svar til: Synopsis om parforhold.. HJÆLP!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.