Historie

USA

08. november 2004 af Eazyr (Slettet)
Hej har lige et spørgsmål:

var USA's Domino-teori en rigtigt opfattelse af kommunismen og (sydøstasien) (rigtig opfattelse af verdens situationen eller var den forkert)

og hvorfor eller hvorfor ikke???

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. november 2004 af Garfield (Slettet)

øhhh, hvis jeg forstår dit spm. rigtig så spørger du om domino-teorien holdt stik?
Nej, det gjorde den ikke. Eisenhower var den første til at give den navn, og den siger i grove træk, at hvis et land falder for kommunismen, så vil nabolandende snart følge efter. Vietnam faldt i 73 til kommunismen, men det betød ikke at fx. Laos fulgte med. Faktsik var forholdte Vietnam - Kina ikke særlig godt, selvom begge var kommunistiske.

Det bedste eksempel på en dominoeffekt er faktisk da ved Sovjets fald, jeg mener Polen eller Tjekkiet var et af de første besatte lande som rev sig fri fra Sovjet da denne gik under, og i løbet af nogle få dage løsrev mange andre østeuropæiske lande.

varm karma
Lasse

Brugbart svar (0)

Svar #2
10. november 2004 af CoSMoS

Det var vel egentlig mere Amerikanernes frygt, deres skrækscenarie, og ikke en egentlig teori for hvordan de troede det ville gå. Men som Garfield nævne, udviklede verden sig under alle omstændigheder ikke i henhold til domino-teorien. Så man må vel sige, "forkert".

Brugbart svar (0)

Svar #3
10. november 2004 af zIOn (Slettet)

Den var vel forkert, men der eksisterede jo også en defacto status quo fra omkring 1947, dog eftergav Tjekkoslovakiet sig vidst til presset.
Var et land som Grækenland blevet kommunistisk(hvilket oprør mv. kunne være endt i hvis ikke Truman havde grebet ind), er spørgsmålet dog hvilken effekt det havde haft på Europa i almindelighed og Tyrkiet i særdeleshed. Hermed kommer mellemøsten også ind i billedet, og skrækscenariet er jo faktisk det Domino-teorien foreslår..

Svar #4
10. november 2004 af Eazyr (Slettet)

Hej Tak for jeres svar de var hjælpsomme...
Jeg skal i løbet af måned starte på en 3.g's opgave i historie om Vietnamkrigen hvor jeg går tæt på USA, så ville jeg spørge om i har nogle gode forslag til hvilke taler fra Truman,Eisenhower, kennedy,johnson osv.. der specielt gode at skrive om eller der er godt stof i at analyserer ...

eller bare noget andet inden for(Vietnam med blik på USA) som kunne være godt at skrive om.

Svar #5
12. november 2004 af Eazyr (Slettet)

jo det var et godt forslag er bare ik sikker på at det kan lade sig gøre da vi har lidt m netop vietnam nu og skal til at have en smule om netop den tale..

plzz andre som har nogle forslag :)
skriv endelig

Svar #6
13. november 2004 af Eazyr (Slettet)

Nogen som kender nogle gode kilder eller taler at tage fat i med henblik på USA under Vietnamkrigen

Brugbart svar (0)

Svar #7
13. november 2004 af Garfield (Slettet)

Ja, altså hvis du ikke selv kan finde nogen, så er der i Acta serien, en kildemappe fyldt med taler, erklæringer, dokumenter fra Veitnamkrigen. Men prøv at tale med din lærer om det...

Varm karma
Lasse

Skriv et svar til: USA

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.