Fysik
Fysik - lys og atomer
08. november 2004 af
Maria17 (Slettet)
Vi har fået en opgave der lyder således:
Figuren viser nogle af de Fraunhoferske linier i spektret fra stjernen alfa-Lyrae. Forklar hvorfor man udfra dette spektrum kan slutte, at der er hydrogen i denne stjernes atmosfære.
På figuren ser man et liniespektre hvor linierne med værdierne 410,2 nm, 434,0 nm, 486,1 nm og 656,3 nm.
Er der nogen der kan hjælpe med dette? Jeg tror godt jeg forstår det, men kan ikke finde en god måde at formulere det på.
Mvh.
Maria
Figuren viser nogle af de Fraunhoferske linier i spektret fra stjernen alfa-Lyrae. Forklar hvorfor man udfra dette spektrum kan slutte, at der er hydrogen i denne stjernes atmosfære.
På figuren ser man et liniespektre hvor linierne med værdierne 410,2 nm, 434,0 nm, 486,1 nm og 656,3 nm.
Er der nogen der kan hjælpe med dette? Jeg tror godt jeg forstår det, men kan ikke finde en god måde at formulere det på.
Mvh.
Maria
Svar #1
08. november 2004 af Epsilon (Slettet)
Hej Maria,
Jeg tror godt, jeg kan hjælpe dig lidt.
Du kender formentlig Balmers formel for hydrogens spektrallinier. Hvis vi betegner bølgelængden af det udsendte lys med b, har vi
1/b = R(1/(2^2)-1/(n^2)) (Balmers formel)
hvor R =1.097*10^7 m^(-1) er Rydbergkonstanten, og n = 3,4,5... er det principielle kvantetal for H-atomets stationære energitilstande.
Indsættelse af n=3,4,5,6 i Balmers formel giver de bølgelængder som du ser på liniespektret. Derfor er der hydrogen i stjernen alfa-Lyrae.
//Singularity
Jeg tror godt, jeg kan hjælpe dig lidt.
Du kender formentlig Balmers formel for hydrogens spektrallinier. Hvis vi betegner bølgelængden af det udsendte lys med b, har vi
1/b = R(1/(2^2)-1/(n^2)) (Balmers formel)
hvor R =1.097*10^7 m^(-1) er Rydbergkonstanten, og n = 3,4,5... er det principielle kvantetal for H-atomets stationære energitilstande.
Indsættelse af n=3,4,5,6 i Balmers formel giver de bølgelængder som du ser på liniespektret. Derfor er der hydrogen i stjernen alfa-Lyrae.
//Singularity
Skriv et svar til: Fysik - lys og atomer
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
