Samfundsfag

Finansspørgsmål

11. marts 2009 af MrJekkel (Slettet)

1. Redegør for tankegangen bag keynesianismen med udgangspunkt i nationalregnskabsligningen.

ligningen lyder således:

(1) Yd = C+G+I+X–M
(2) Yp = Yd
 

De bogstaver, der indgår i de to ligninger, står for:
 

Yd (Yield) er den samlede indenlandske efterspørgsel (demand), dvs. den samlede efterspørgsel efter indenlandsk producerede varer. Denne kaldes også den aggregerede efterspørgsel.
 

Yp er den samlede indenlandske produktion, også kaldet BNP (Bruttonationalproduktet). Denne er også lig med den samlede indkomst i samfundet.
 

C (Consumption) er det private forbrug. I det følgende antages den at være en funktion af indkomsten i samfundet.
 

G (Government) er summen af G1 (= offentligt forbrug) og G2 (=offentlige investeringer).
 

I (Investeringer) er de private investeringer.
 

X (eXport) er den samlede eksport.
 

M (iMport) er den samlede import.


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. marts 2009 af lkjhgf (Slettet)

Jeg vil gerne prøve at hjælpe hvis du har et konkret spørgsmål.


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. marts 2009 af Gustav HK (Slettet)

Sådan som jeg har forstået det, så siger Keynes at et lands efterspørgesel bliver udgjort af privatforbrug, offentligt forbrug/investeringer, private investeringer og eksport-import.

At produktionen=efterspørgeslen betyder blot, at producenterne kun vil producere, hvis de kan få afsat deres varer, hvis efterspørgeslen falder, så falder produktionen også.

Keynes gik jo ind for at staten skulle bruge en masse penge ved krisesituationer, og da "Government" er en af faktorerne i den samlede efterspørgsel, så må efterspørgslen stige, og med den må produktionen også stige.


Svar #3
11. marts 2009 af MrJekkel (Slettet)

Desværre lyder mit konkrete spørgsmål som nævnt. mit emne er keynesianisme, og så skal jeg forklare om keynesianismen ud fra nationalregnskabsligningen. Det er et lidt mislidende spørgsmål, men det er min SRO opgave, så skal bare vide hvordan man helt konkret kan relatere til den.


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. marts 2009 af danielruhmann (Slettet)

Taler vi om en åben eller lukket økonomi?

Hvis du fører skatter med ind i billedet, kan du selv svare på spørgsmålet.


Svar #5
11. marts 2009 af MrJekkel (Slettet)

det er makroøkonomi


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. marts 2009 af Sherwood (Slettet)

#4 Det er en åben økonomi. Der indgår jo X og I.

Jeg skrev SRP i netop det emne. Fik 12. Jeg kan nok ikke sende den til dig, men hvis du har noget, du gerne vil spørge om, skal du da være velkommen. Jeg udledte multiplikatorerne ud fra nationalregnskabsligningerne (godt nok i en lukket økonomi). Opgaven blev skrevet i samfundsfag og matematik - begge på A-niveau.


Svar #7
15. marts 2009 af MrJekkel (Slettet)

Skal heller ikke have en færdig opgave, ville blot af uddybet nationalregnskabsligningen for et lidt mere matematisk synspunkt.


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. marts 2009 af Sherwood (Slettet)

Tja. Jeg benyttede mig af følgende ligninger:

Hvorefter jeg beregnede Y kun afhængig af de eksogene variable:

Da bliver det nemlig muligt at analysere sig frem til, hvordan et givent finanspolitisk indgreb vil virke på BRP (Y). Forhøjer regeringen udgifterne G, så øges Y også. Men forhøjes skatterne t, ja så mindskes Y.

(!) Det er for en lukket økonomi. Du kan gøre det samme for en åben økonomi, hvis du blot husker at sætte X og M på. Men så ser den sidste ligning også lidt anderledes ud.


Brugbart svar (0)

Svar #9
17. marts 2009 af danielruhmann (Slettet)

#0

Lidt opfølgende på Sherwoods indlæg, så se det vedhæftede. Der er tingene illustreret med et konkret eksempel samt konkrete tal.

Vedhæftet fil:Åben økonomi.doc

Skriv et svar til: Finansspørgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.