Musik

Differentialligning

22. april 2009 af Aarhusdk (Slettet)

Hej. Jeg har fået stillet opgaven:

Til beskrivelse af sammenhængen mellem antal dyr N og tiden t i en population benyttes ofte den relative væksthastighed 1/N * dN/dt. Nedenstående tabel viser nogle sammenhørende værdier med tiden og den relative væksthastighed.

Tiden t:                                    4      5          6          7         8           9     10

Relativ væksthastighed: 0,23; 0,21; 0,203; 0,191; 0,171; 0,167; 0,152

I en model til beskrivelse af antal dyr antages, at den relative væksthastighed som funktion af tiden med god tilnærmelse kan beskrives ved en lineær funtion f.

a) Benyt tabellens data til at bestemme en forskrift for f

Det har jeg gjort og fået f(t) = -0,2t + 0,27

b) Benyt ovenstående til at opstille en differentialligning til bestemmelse af antal dyr N som funktion af tiden t.

For at opstille en differentialligning skal jeg isolere, så jeg netop får opstillet en differentialligning, og så skal N ganges på på begge sider.

dN/dt = N* (-0,2t + 0,27) og så er det, at jeg ikke kan komme videre, fordi jeg har variablerne N og t.

c) Bestem en forskrift for antal dyr, som funktion af tiden t, idet det oplyses, at der var 780 dyr til tiden t=7.

Dette spørgsmål er stillet en gang herinde tidligere, men der er ingen variabel N, og så hjælper det mig ikke meget.


Brugbart svar (2)

Svar #1
22. april 2009 af peter lind

Der er 2 muligheder. Du kan benytte et CAS værktøj, hvis dette er tilladt ellers brug separation af variable. altså omskriv ligningen til dN/N = (-,2t+0,27)dt  og integrer på begeg sider.

Du vil iøvrigt forøge sandsynligheden for svar, hvis du havde anbragt spørgsmålet under matematik og ikke under musik.


Svar #2
22. april 2009 af Aarhusdk (Slettet)

Tak for svaret.

Hov, jeg må lige have rullet engang med musen, da matematik var markeret. Min fejl. Men tak for hjælpen.


Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.