Samfundsfag

Neoliberalist = nyliberalist ??

30. maj 2009 af SBS (Slettet)

Hvad er en neoliberalist? Jeg spørger fordi jeg læser Huntingtons "Civilisationernes sammenstød" og i den forbindelse søger jeg noget viden om manden bag teorien. Jeg har læst at han er neoliberalist, men dette er jo ikke det samme som nyliberalist, vel?

Håber på en hurtig forklaring:-) Tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. maj 2009 af Zipzap112 (Slettet)

Ja, neo betyder ny på græsk. Se: http://www.denstoredanske.dk/Samfund,_jura_og_politik/Sprog/Fremmedord/Sammens%C3%A6tningsled/Neo-


Svar #2
30. maj 2009 af SBS (Slettet)

Det var også hvad jeg tænkte. Det stemmer bare ikke overens med wikipedias definition af nyliberalisme:

"Socialliberalisme, også kaldet nyliberalisme (engelsk: new liberalism) (som dog ikke bør forveksles med neoliberalisme)"

Hva siger du??


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. maj 2009 af Sveskerne (Slettet)

Neoliberalisme er betegnelsen for de økonomiske ultraliberalistiske tanker og ideer, der var flere der argumenterede for i starten af 70'erne, og som mere eller mindre er blevet praktiseret af flere tilhængere siden. Neoliberalismen ligger stor vægt på minimalstaten, hvor den imodsætning til klassisk liberalisme mener at staten aktiv skal støtte og sikre markedet. Thatcher, Glistrup og Fogh er alle folk, der åbent har bekendt sig til neoliberalsmen. Nylibearalisme har jeg aldrig hørt som en ideologi i sig selv, men blot som udtryk for forskellige (og tilfældige) udviklinger af liberalismen. Det lyder meget logisk at Huntingson skulle være neoliberalist, da han var ansat på Harvard sammen med Robert Nozick, der af mange anses for neoliberalismens fader. Læs evt. lidt om ham. Nozick skriver sin bog som modstand til en anden Harvard professor, Rawls, som har et andet syn på den økonomiske liberalisme, hvilket stemmer overens med hvad Wiki betegner som nyliberalisme.

Jeg vil desuden være meget påpasselig med betegnelsen 'liberalisme', hvis den kommer fra amerikanske kilder, da det ofte har en anden mening end den europæiske.


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. april 2014 af 123434 (Slettet)

Neoliberalisme=nyliberalisme

er imod enhver form for statslige indgreb i samfundslivet og markedsøkonomien

Mennesket er ukrænkeligt og frit

Mennesket må aldrig tvinges til noget, men skal frivilligt indgå aftaler

Nozick sammenligner skatteopkrævning med slaveri. Borgerne bestemmer ikke selv om, de vil betale skat eller ej, eller hvad skatten skal bruges til?

Hvorfor skal pensionisterne være med til at betale de unges SU? De får jo ikke selv gavn af de penge. Og hvorfor skal de unge være med til at betale de ældres pensioner? B.la. derfor mener neoliberalisterne, at staten skal være minimal. 


Skriv et svar til: Neoliberalist = nyliberalist ??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.