Andre fag

Stjernehimlen - stjernekort

22. april 2008 af Bruger slettet (Slettet)
Lille ufuldstændig vejledning i at finde stjernekort Trykte stjernekort
Skriv- og rejsekalenderen | Andre trykte stjernekort
Elektroniske stjernekort
Søgemaskine | Kvalitetsvurderede emneguides | Google Earth/Google Sky 1. Trykte stjernekort

Skriv- og rejsekalenderen

ÅRBOG
Opstilling i folkebiblioteker: 52.2
Københavns Universitets almanak / skriv- og rejse-kalender for det år efter Kristi fødsel. - 1984-. - Kbh. : Københavns Universitet : i kommission hos Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck, 1983-. - Ill. (nogle i farver)
ISSN: 0109-0771

En fantastisk lille årbog, der er kendt under navnet Skriv- og rejsekalenderen. Den har været udgivet årligt siden 1479, og den indeholder blandt meget andet stjernetabeller. Den kan lånes eller ses på biblioteket. Der er også nogle vældig gode videnskabelige artikler i den - og tidevandstabeller. Og mange andre fornøjelige ting, man ikke anede, man havde brug for :)

Andre trykte stjernekort

Du kan finde andre trykte stjernekort på biblioteket ved at søge på dk=52.7 i bibliotek.dk eller i dit eget biblioteks katalog - eller se på hylderne med faglitteratur under 52.7.
Husk at se under store formater også. Kort er tit så store, at de ikke kan stå på de almindelige hylder.

2. Elektroniske stjernekort

Så ligger der en masse stjernekort på nettet. Dem kan man finde på flere måder, nogle smartere end andre :)

2.1 Almindelig søgemaskine - Googlesøgning for dummies

Den almindelige søgemetode "for dummies" vil være at lave en traditionel Googlesøgning på:

"star map" OR "sky map" OR stjernekort

Husk at OR skal skrives med store bogstaver! 

Man kan naturligevis lave lignende søgninger i andre søgemaskiner, fx  Yahoo eller den fransk udviklede Exalead, der kan lave nested boolean-søgninger, og dermed giver mulighed for at søge mere præcist, hvis man skal søge på et komplekst emne.
Problemet med denne form for søgninger er, at de giver så meget støj . Den foreslåede Google-søgning giver 791.000 hits (22.04.2008), som man så selv må sortere i. Og hvem gider det?

2.2 Søgning via kvalitetsvurderede emneguides

Derfor vil være interessant i stedet at vælge en subject guide med kvalitetsvurderede links.
Når man skal kvalitetsvurdere, er man naturligvis nødt til at have en målgruppe i tankerne: Kvalitet for hvem? Og der findes subjects guides, hvor linkene er på akademisk niveau, andre har links på mere populært niveau. Jeg vil i det følgende omtale
* to populære: den danske Bibliotekernes Netguide og den californiske Librarian's Internet Index og
* to akademiske: den engelske BUBL LINK og den amerikanske INFOMINE


Jeg vælger  INFOMINE som eksempel:

INFOMINE
Amerikansk subject guide på akademisk niveau
* Gå til Infomines toppage http://infomine.ucr.edu/
* Klik på: "Maps & GIS"
* I "Search for"-feltet skriver du: Stars
Det giver 8 hits (22. april 2008), der alle er kvalitetsvurderede af eksperter (afmærket med doktorhat)
Infomine har også en søgerobot, der finder gode sider, sider som (endnu ?) ikke er kvalitetsvurderet af mennesker. Hvis du også vil se dem, skal du vinge af i feltet "Include Computer-Selected Websites". Så får du to mere (22. april 2008). De er ikke afmærket med en doktorhat, men med en lille robot, der ser ud som om, den er bygget af legoklodser :)

INFOMINE er en rigtig stærk emneguide, men der er andre gode, kvalitetsvurderede emneguides for dem, der har lyst at søge videre:

BUBL LINK ,  engelsk, akademisk niveau
http://bubl.ac.uk/ BNG = Biblikotekernes Netguide, god dansk emneguide . Ikke så akademisk som INFOMINE, men bringer også mere 'populære' links
http://www.bibliotekernesnetguide.dk/ => Naturvidenskab => Astronomi og rumfart
Links til både danske og udenlandske sider LII = Librarian's Internet Index, Udviklet i Californien. Mere populære links end BUBL LINK og INFOMINE. Vejviser, hvor man klikker sig frem 
http://lii.org/ => Science => Astronomy => Maps

Mon ikke disse resultater rækker for nu? :)

En tredie metode er at benytte programmet:

2.3 Google Earth / Google Sky

"Google Earth" er et helt fantastisk program, der giver adgang til at se satellitbilleder fra stort set hele verden. Man kan zoome ind på et vilkårligt sted på kloden og få både billeder helt ned på gade og husniveau. Jeg kan zoome ind og se min egen fortrappe på Google Earth :) På Google Earths satellitbilleder er der indsat links til artikler på Wikipedia, og der er links til smukke tursitfotos fra stedet. Man kan også udregne rejseruter og rejseafstande, fx fra Aalborg til en eller anden landsby i Pyrenæerne, på et splitsekund  - som findvej.dk, bare verdensomspændende :)
Nåh, det var jorddelen, nu til stjernerne:

"Google Earth" er i den nyeste version blevet udvidet med stjernekortet "Google Sky". Jeg har endnu ingen erfaring med at bruge stjernekortet - er faktisk ved at downloade den version lige nu, men du skulle prøve det, hvis du interesserer dig for stjernehimmelen. 
Du kan downloade nyeste version af "Google Earth" med "Google Sky" her: [Link]
... og se en lille demo-video af Google Sky her: [Link]

God stjernekigger-fornøjelse :)

Ms Nielsen


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. juni 2008 af Liv1988 (Slettet)

Smart :) Tak! Liv1988

Skriv et svar til: Stjernehimlen - stjernekort

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.