Engelsk

Grammatik

04. september 2009 af AfricaGirl (Slettet)

Heey... :-)

Jeg forstår ikke hvad genstansled og hensynsled er...

Altså er hensynsled ikke det man GØR. Hvor man så kan spørge med "hvad,hvem"

og genstandsled er ???

Fx: den her sætning: She hates monday...

She er grundled, Hates er udsagnsled og monday er ???

Har bare brug for forklaring til hvordan man finder hensyns og genstandsled...


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. september 2009 af JKaram (Slettet)

Et eksempel der måske illustrer det ret godt:

He gives her the flowers.

Man spørger først jeg .... gives
Dernæst: who gives ... he
Og efter: what does he give ... the flowers
To whom does he give the flowers .. her

1. linje er det fremhævede subjekt
2. linje er det fremhævede verballed
3. linje er det fremhævede genstandled
4. line er det fremhævede hensynled

Hvad er den der gør noget: subjektet
Hvilket udsagnsord hører til subjektet: verballedet
Hvad gør subjektet: genstandled
Til hvem (hvilken genstand;-)) gøres handlingen: hensynled

Karam


Svar #2
04. september 2009 af AfricaGirl (Slettet)

Hvem med det der omsagnsled til grundled? og forholdsordsforbindelse?

tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. september 2009 af JKaram (Slettet)

Lige en note første. Byttede om på verballed og subjekt i det der står ovenfor.

Okay. Hold så fast:

Omsagnsled til grundled: Det bruger man når man har et bestemt klasse af verballed - disse være sig f.eks.
at være, at hedde, at blive, etc. Disse kan følges af et ord der så siger noget om subjektet. En sætningseksempel.

Din mor er sød.

Denne sætning er simpel og du kan sagtens se at er, det er verballed (husk at er kommer fra at være), og her benytter vi os så at en omsagnsled til grundled for at beskrive hvad hun er (husk grundled er det samme som subjekt) altså sød. Ordet sød er derfor omsagnsled til grundled.

Forholdsordsforbindelse er på en måde en slags adverbialled - det vil sige et led der siger noget om sætningen. F.eks. hvor den givne handling foregår, eller på hvilket tidspunktet.


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. september 2009 af Stygotius (Slettet)

De verber som medfører omsagnsled  ( = subjektsprædikativ) til  grundled, fungerer som lighedstegn.

Hun er et fjols,  Hun  =  et fjols.

Et sådant  verbum kaldes  et  "copula".  (Ja, ja, -samme ord som '"kopulere"). Det "kobler" grundleddet sammen med 

udsagnsleddet.

Husk at der også findes et omsagnsled til genstandsled (= objektsprædikativ). Dette sætter lighedstegn mellem genstandsleddet og dets omsagnsled, f.eks.  "Hun kaldte ham et fjols  (ham = fjols.)


Skriv et svar til: Grammatik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.