Fysik

lysets brydning

24. september 2009 af hjælp, tak :) (Slettet)

er gået helt i stå på denne opgave:

Brydningsindeks af de fleste glastyper er med god tilnærmelse givet ved nglas= 1,5 for alle bølgelængder i synligt lys.

a) beregn lysets hastighed i glasset og derefter grænsevinklen for brydning fra glas til luft.

på forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. september 2009 af mathon

lysstråleretning fra luft til glas:
sin(i)/sin(b) = 1,5 = v/c                            (c er lyshastigheden i vacuum)

lysstråleretning fra glas til luft:
sin(i)/sin(b) = 1,5-1

sin(g)/sin(90°) = 2/3

sin(g) = 2/3 ................


Svar #2
24. september 2009 af hjælp, tak :) (Slettet)

er hastigheden så de 1,5?


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. september 2009 af kieslich (Slettet)

c/v = n  <=>  v = c/n       c = lysets hastighed i vacuum   n brydningsindekset  v lysets hastighed i glas

se mathon ; sin(g) = 2/3 <=> g = sin-1(2/3)


Svar #4
25. september 2009 af hjælp, tak :) (Slettet)

Er godt med på hvad de forskellige ting står for, men kan ikke finde ud af hvordan jeg skal få hastigheden ud af det her?


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. september 2009 af mathon

har du TI-89?


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. september 2009 af kieslich (Slettet)

#4: se #3  v = c/n   du kender c og du kender n


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. september 2009 af mathon

#5 fortsat

_c


Svar #8
26. september 2009 af hjælp, tak :) (Slettet)

nej har en voyage. Jamen jeg har ikke hvilke tal jeg skal bruge? ved godt hvad c står for med hvad er tallet for det i et lufttomt rum f.eks?


Svar #9
26. september 2009 af hjælp, tak :) (Slettet)

Ah jamen i det lufttommme rum er hastigheden 300 000 km/s ikke? så kan jeg vel bare flytte rundt i formlen?


Svar #10
26. september 2009 af hjælp, tak :) (Slettet)

nej undskyld m/s. Men dividerer jeg 300000/1,5 giver det 200000 - er det ikke lidt voldsomt?


Brugbart svar (0)

Svar #11
26. september 2009 af kieslich (Slettet)

regn i m/s  c = 3*108 m/s       v = (3*108 m/s)/1.5  = 2*108 m/s   nej det er ikke voldsomt.


Svar #12
27. september 2009 af hjælp, tak :) (Slettet)

men sætter jeg det tal ind i næste opgave der hedder: Se på brydningen fr gas til luft. Beregn brydningsvinklen for indfaldsvinklen i= 36,4 grader

sin(i)/sin(b)= v1/v2 → sin(i)= v1/v2 · sin(b) → sin(b)= sin(i)/ (v1/v2) giver det over en, dvs sin-1er undefine på lommeregneren?


Brugbart svar (0)

Svar #13
27. september 2009 af kieslich (Slettet)

du har sikkert glimt en parentes om nævneren, eller grafregneren står i 'radian'

sin(b) = sin(i)/(v1/v2) = sin(i)*v2/v1 = sin(36.4)*2*108/3*108 = ....


Svar #14
28. september 2009 af hjælp, tak :) (Slettet)

Jamen så gav det jo mening, mange tak. Mit sidste spørgsmål er så hvis jeg får at vide jeg skal kigge på brydningen fra luft til glas og beregne brydningsvinklen for indfaldsvinklen i= 36,4? Hvad ændrer det er fra luft til glas i stedet for omvent når i er det samme? Det er vel samme formel?


Brugbart svar (0)

Svar #15
28. september 2009 af mathon

sin(36,4°)/sin(b) = (3/2)

sin(b) =  (2/3)·sin(36,4°)

b = sin-1[(2/3)·sin(36,4°)]


Svar #16
28. september 2009 af hjælp, tak :) (Slettet)

Så siger jeg mange tak for hjælpen! :)


Skriv et svar til: lysets brydning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.