Andre fag

Det indiske kastesystem

07. januar 2005 af anji (Slettet)
Hej.....

jeg har fået en opgave om at skrive om det indiske kastesystem, så jeg vil lige spørger jer her ind om hvad i synes om systemet, og vil i gerne leve i et samfund med kaster?


på forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. januar 2005 af Garfield (Slettet)

#0

varm karma
Lasse

Brugbart svar (0)

Svar #2
07. januar 2005 af Hugo (Slettet)

anji: Om man har lyst til at leve i det indiske kastesystem afhænger af hvilke kaster man selv har. Det siger sig selv at høje kaster nyder godt i Indien. Det skal siges at Indien moderniseres med tiden, og idag har kastesystemet mindre betydning end for 50 år siden. De lave kaster gør oprør; nogle flytter sågar over til budhismen, hvor kaste systemet som bekendt ikke findes.

Garfield: Du lever faktisk i et samfund hvor du ikke må have lov til at forelske dig og gifte dig med hvem du vil (hvis du altså befinder dig i Danmark).

Brugbart svar (0)

Svar #3
07. januar 2005 af Slacz Maci (Slettet)

Du skal tænke på at kastesystemet er religiøst baseret, der er endda beskrevet, helt ned til nogle af deres tidligere myter, hvordan verden dannes at et uroffer hvis hoved bliver til brahmanerne ("præsterne") - hele vejen gennem kroppen til .. mener det er fødderne, der er den laveste kaste. Når noget på en sådan måde er religiøst baseret tænker man ikke på samme måde om det, som når vi sidder her i vores selvfede vestlige lænestole og synes at det da giver sig selv at det er undertrykkende og samfundsundergravene. For det er jo lige præcist hvad det IKKE er i manges øjne, det har netop være samfunds-bevarende, alle vidste hvor alle var og sådan var det, og alle udførte de jobs de nu skulle, det er sikrene og trygt - for slet ikke at nævne det sociale aspekt i det, der igen sikres, det er fuldstængit ligesom ortodokse jøder ikke vil have blandede ægteskaber, bare for nu at nævne et eksempel.

Men, når nu det er sagt, mener jeg, naturligvis, også at det er forfærdeligt at holde mennesker nede på en sådan måde, men man må også forstå baggrunden for at "de har fundet sig i det" og først i det 20ende århundrede for alvor er begyndt at gøre op med det. I det gamle DK giftede en fra arbejderklassen sig da så absolut og aldeles ikke med en fra de højere klasser, vel?
Men de er jo absolut smarte at have, udover at (hvis vi nu skal være totalt oppe og køre over Marx) det (måske) vil ende galt, da vi nu lever i et samfund der bliver mere og mere individualiseret, hvilket naturligvis også smitter af på resten af verden (resten af verden = ikke Europa og USA).

Svar #4
08. januar 2005 af anji (Slettet)

ok, tak for jeres besvarelser, men Slacz Maci kunne du ikke fortælle mig (selvfølge kun hvis du ved det, eller har lyst!) om kastesystemet har nogle positive eller negative virkninger på det Indiske samfund eller, om hvorfor du tror, systemet har overlevet i så lang tid.

Brugbart svar (0)

Svar #5
08. januar 2005 af koko_wawa (Slettet)

Efter min mening er det et lort system..

Brugbart svar (0)

Svar #6
08. januar 2005 af Slacz Maci (Slettet)

#4 - jeg kan da prøve, men det er ikke lige det jeg er mest inde i, så du må bærer over med at noget subjektivitet vil blive blandet ind i besvarelsen :)

Men for overhovedet at have en idé om om kastesystemet er "godt" eller "dårligt" må man igen kigge til religionen der begrunder det. (Faktisk var der kaster allerede før "det man kalder hinduismen" opstod, altså i den vediske religion, off topic).
Dharma, Karman og samsara er tre begreber der er gode at have styr på når man snakker kastesystemet (dharma = retsorden der kommer til udtryk i hvad man kunne kalde kosmos' regelmæssighed), karma kender vi vidst alle sammen, karma skal passe med dharma således at mennesket lever retfærdigt i samsara (samsara = hele hjulet med genfødsel på genfødsel etc etc).
En del af dharma er faktisk kastesystemet, at mennesket lever som det skal leve. En kaste er, med andre ord, en religiøs instution - der er endogam.
Når man i så høj grad som man gør, (og gjorde i endnu højere grad) foryder nogen form for bevægelse mellem kasterne (f.eks. ved hjælp af renhedsforeskrifter, man må ikke blande kasterne, da det er imod dharma) søger man for at samfundet bevares, og mennesket lever "som de fortjener". Hver kaste har også deres regler, og kan altså ses som et "mini-samfund" i selve samfundet.

- om det nu er "godt" eller "dårligt" er et meget svært spøgsmål at besvare, som sagt er det nemmeste altid at sige "dårligt!" - fordi vi sidder her i vesten og synes at vores idealer er de "bedstete i heleste verden" og demokrati er vejen frem og vi har totalt tjek på det, vi praktiserer en form for etnocentrisme der er svær at se igennem fingre med. (Så meget med oplysningstidens idealer, hva?).
Kastesystemet har absolut sine gode sider, som jeg allerede har været inde på hjælper det med til at ordne verden, altså igen og igen sørge for at den samme kosmologi kommer til udtryk i samfundet (kosmologi = samfundets indretning/verdens orden), den er med til at stablisere religionen, og religionen er som sådan altid samfundsbevarende.
Se det fra en anden side, mens vi her i vesten ofte høre klager over at være "hvileløs", ikke vide "hvor man hører til" og ikke "kunne finde sin plads i et mere og mere mobilt samfund", så har man i den hinduistiske tradition sørger for at mennesket har sin plads, kender sin plads og udlever sin plads - til gavn for hele samfundet! (og til gavn for religionen og til gavn for det enkelte individ der ikke vil forbryde sig imod den kosmiske orden).

- men igen, når det er sagt, så er der jo, som jeg også har gjort opmærksom på i mit tidligere indlæg, begyndt at blive en stigende utilfredshed, hvilket jeg må forbinde med en sekulære stats komme, hvor religionen i større grad har været udsat for kritik. Naturligvis kan et samfund godt fungere uden kaster, naturligvis er det undertrykkende for det enkelte individ, det er helt klart. Men det er ikke bare sådan lige at knipse med fingrene og så dropper man kasterne og alle lever som frie individer. Det er en process der kommer til at tage utroligt mange år at omvælte. Det er deres hele samfundsstruktur der er opbygget over det religiøse ideal; kastesystemet.

Håber det gav lidt af et svar, håber ikke jeg kom for meget på vildspor :P

Svar #7
08. januar 2005 af anji (Slettet)

#6 he he.. overhovedet ikke, det var faktisk en god svar bedre kunne jeg ikke selv havde gjort og tak fordi du gad svar! men hvis der er flest mennesker, der tilhører de laveste kaster, hvorfor afskaffer de så ikke bare systemet? Indien er jo et demokrati, hvor flertallet bestemmer lovene?

Brugbart svar (0)

Svar #8
09. januar 2005 af Garfield (Slettet)

#7

varm karma
Lasse

Svar #9
09. januar 2005 af anji (Slettet)

ok, tak Garfield

Brugbart svar (0)

Svar #10
09. januar 2005 af Slacz Maci (Slettet)

Som jeg allerede har forklaret, går det jo netop ud på at mennesket selv mener at have sat sig i den situation det har, det er religiøst grundlagt at det skal være sådan.
Derfor løsriver man sig ikke.

Brugbart svar (0)

Svar #11
04. december 2007 af krish (Slettet)

Kastesystemet blev ikke "ulovliggjort" i 1995.
Den Indiske regering forbød kastesystemet ved lov, da Indien blev selvstændig, efter anden verdenskrig.

MVH Kris

Skriv et svar til: Det indiske kastesystem

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.