Erhvervsret

sprøgsmål ang. Jura :)

15. oktober 2009 af Marinna (Slettet)


Jeg er i gang med, at holde styr på mine noter angående erhvervsret. Men desværre har jeg fået lavet noget kludder i mine papirer. – og byttet rundt på mine besvarelser af forskellige opgaver.

Så jeg har et spørgsmål, som jeg håber nogen kan svare på.

En virksomheds indkøbere skal på en messe. Inden messen beslutter indkøbsafdelingen hvilke varegrupper der skal købes ind. Børneartikler og lamper er det som skal købes ind.

Men indkøberne havde derimod købt noget specielt fransk service. Servicen blev solgt o supermarkedernes forretninger, men normalt ville det blive købt igennem en bestemt grossist – men slet ikke i den stil, der var indgået aftale om.

Nu er mit spørgsmål – kan virksomheden aftage den pågældende service? Kan virksomheden slippe ud af aftalen vedr. servicet? - hvorfor, hvorfor ikke? - gerne nogle §'er..

Håber i kan hjælpe


Brugbart svar (2)

Svar #1
16. oktober 2009 af Roman Garcia (Slettet)

Er der andre oplysninger omkring fuldmangen?

Hvis det ikke er tilfældet, er der tale om en stillingsfuldmagt jf. § 10, stk. 2. Her binder den fuldmægtige virksomheden i det omfang han har handlet inden for det normale område. Det vil sige, hvis handlerne virker normale som et led i virksomhedens forretninger, så vil virksomheden være bundet. Hvis fuldmægtigen overskrider selve fuldmagten vil virksomheden ikke være bundet. Her vil virksomheden aldrig være bundet.
Dog kan der også være mulighed for at give interne instrukser. Altså virksomheden har mulighed for at give en instruks til den stillingsfuldmægtige - altså en bemyndigelse. Hvis den stilligsfuldmægtige overskrider denne bemyndigelse, så vil virksomheden stadig være bundet, hvis køberen er i god tro.  Det vil sige, at der er 3 situationer:
1) Indkøberen handler uden for fuldmagten = Virksomheden  er ikke bundet.
2) Indkøberen handler inden for fuldmagten men uden for bemyndigelsen = Virksomheden er bundet, hvis køberen er i god tro.
3) Indkøber handler inden for fuldmagt og bemyndigelse = Virksomheden er bundet.

Dette er udgangspunktet. Når du skriver opgave, er det en god idé at begynde med udgangspunktet og dernæst lave vurderingen. 

Vurderingen om virksomheden skal aftage den pågældende service er en konkret vurdering, som du selv må foretage, men det burde heller ikke være så svært, hvis du kigger på udgangspunktet.  


Svar #2
16. oktober 2009 af Marinna (Slettet)

Tak skal du have :)

Jeg havde godt nok en ide om, at virksomheden ikke burde være bundet da indkøberen handler udenfor fuldmagten. Så derfor er det muligt for virksomheden, at slippe ud af aftalen.

Er der egentlig beskrevet et sted i loven - hvordan aftalen kan blive trukket tilbage? - det er mere der hvor jeg er kommet i tvivl om hvordan og hvorledes :)

Aftalen kan godt trækkes tilbage - det er mere hvordan og hvorledes, om der er regler indenfor det :)


Brugbart svar (2)

Svar #3
16. oktober 2009 af Roman Garcia (Slettet)

Det er jo en konkret vurdering, om du mener at virksomheden er bundet eller ej. Styrken af din konklusion afhænger af argumentationen, så den vil jeg ikke blande mig i.

Du behøver ikke at skrive noget om, hvordan aftalen konkret trækkes tilbage. Der spørges sikkert bare til, om virksomheden er bundet. Derfor vil det være irrelevant at skrive noget om det praktiske. Det er meget vigtigt i forbindelse med opgaver, at man ikke tage irrelevante elementer med, så derfor bør du undlade at skrive, hvordan aftalen i praksis vil blive ophævet.

I praksis gør man det, at man gør køber opmærksom på, at vedkomne indkøber ikke har handlet som et led i fuldmagten, og som følge heraf er virksomheden ikke bundet. Hvis køber er uenig i dette, må denne gå til domstolene.


Svar #4
16. oktober 2009 af Marinna (Slettet)

Okay - så det gælder om, at holde fokus på om virksomheden er bundet eller ej :)

Tak for hjælpen, så vil jeg prøve at blive enig med mig selv - om de er bundet eller ej ;)

Du må have en god dag :)


Skriv et svar til: sprøgsmål ang. Jura :)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.