Studieretningsprojekt/-opgave (SRP/SRO)

SRP - Impulsbevarelse

16. december 2009 af 07xsth (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg skriver SRP om raketter. Jeg er lige pludselig blevet i tvivl om impulsbevarelse kun gælder i rummet? Hvad gælder så i et tyngdefelt? Kan man ikke have impulsbevarelse der?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Jo impulsbevarelse gælder i rummet, du skal se på raketten og udstødningsproduktet som et samlet system. Vi kan skrive Pbegynd = Pslut som sagt af hele systemet, og det kan vi skrive sådan her M*v=-dMu+(M+dM)(v+dv). Læg mærke til, at massen af systemet er variabel, fordi raketbrændslet bliver brændt op (forsvinder), dM er det lineære moment af udstødningsgassen, som frigøres i tidsrummet dt.


Svar #2
16. december 2009 af 07xsth (Slettet)

okay.. men gælder dette også i et tyngdefelt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Ja det hele starter jo i tyngdefeltet, rakettes løftes op, den ligning, jeg skrev i#1 kan skrives M(dv/dt) - v0(dm/dt) = F, det er bevægelsesligningen for raketten, og du ved, at dv/dt er accelerationen, F er -mg*i, hvor g er tyngdeaccelerationen


Svar #4
16. december 2009 af 07xsth (Slettet)

godt godt.. Så har jeg vidst også styr på det nu..

men jeg har et andet problem. Jeg har lavet et forsøg med vandraketter. Her har jeg varieret massen af vandet i raketterne. Der pumpes luft i og når trykket af højt nok fyrres raketten af. jeg har her målt trykket også. Og så har jeg dataer for position og hastighed  vha. datastudie.. men hvordan skal jeg lige lave databehandling? Kan du evt. komme med nogle gode forslag?


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Du skal i hvert fald finde ud af, hvor hurtigt, du mister vand -dM/dt og også kigge på den andre pearmetre


Skriv et svar til: SRP - Impulsbevarelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.