Andre fag

Teknologihistorie - vandmøller

05. januar 2010 af Nazey (Slettet)

hej alle studieportals brugere, jeg er igang med en tekhis. projekt ang. vandmøller, men er snart færdig med den, men mangler lidt oplysninger mht. hvem der ejer vandmøller nu idag, det kan godt være at det lyder for let mit spørgsmål, men jeg ved faktisk ikke hvem der vandmøller i Danmark er det staten eller private virksomheder, eller idet hale taget begge del..!

jeg ved at i middelalderen var det kongen, klostrene, jordbesidderne og stormændene der ejede møller, men hvordan er det nu idag..?

det vil være en stor hjælp hvis der var nogen der gad hjælpe... ps. helst med nogen kildehenvisninger tak :-) 


Brugbart svar (2)

Svar #1
05. januar 2010 af Pettson

Har du haft fat i dette 4 binds bogværk?

Lebech-Sørensen, Anna Marie
Vindmøller og vandmøller i Danmark
Emne: vindmøller ; historie ; Danmark ; vandmøller ; møller
BOG: Stenstrup, Skib, 2001-2009. - 4 bind, illustreret (nogle i farver)
Opstilling i folkebiblioteker: 60.96

Lektørudtalelsen på bind 2 lyder således:

"Lebech-Sørensen, Anna Marie
Vindmøller og vandmøller i Danmark : (2004) - BOG
Andet bind af Vindmøller og vandmøller i Danmark føjer endnu 31 møller til det foregående binds 42. Der er ikke lagt op til noget samlet værk om Danmarks 600 bevarede vind- og vandmøller, men et udvalg af de mest spændende - det være sig historisk, bygningsmæssigt eller landskabeligt - geografisk fordelt over hele landet. Møllerne bliver en for en udførligt gennemgået fra opførelsen til i dag med beliggenhed, ejerforhold, drift, restaurering samt omtale af yderligere interessante møller i lokalområdet afsluttet med kilder. Endnu engang skal fremhæves værkets indbydende layout: glittet papir og stort tospaltet format plus et indbydende illustrationsmateriale af farvefotos med møllerne i al deres pragt i det danske landskab, fine interiører og enkeltheder, gamle stik, postkort m.m. Bogen afsluttes med et fint afsnit om vandkraft med en historisk gennemgang af de enkelte vandkraftværker til fremstilling af elektricitet i Danmark. Dette bind er som forgængeren en selvfølgelig biblioteksanskaffelse af blivende bygnings- og kulturhistorisk værdi. Et tredje bind er under forberedelse, og dermed vil alle i øjeblikket væsentlige møller iflg. forfatteren være dækket af en speciel artikel, mens en del andre møller er omtalt i forbindelse hermed.
Lektør: Kresten Søe Christensen "
[min understregning. Pettson]


Svar #2
06. januar 2010 af Nazey (Slettet)

Kunne du evt. komme med en anden end den du har postet..? jeg den ikke så brugbare... men ellers tak for den tid du har brugt :-)   


Brugbart svar (3)

Svar #3
08. januar 2010 af Pettson

"... ikke så brugbare ..."?

Jeg har (endnu) ikke fundet nogen kilde, der indeholder en komplet oversigt over samtlige danske vandmøller og deres aktuelle ejerforhold. Måske eksisterer den ikke.
Det ser ud til, at eneste mulighed for at besvare dit spørgsmål er at gå i gang med et systematisk optællingsarbejde!

Vandmøller og vindmøller i Danmark indeholder (bind 4, side 344) en samlet oversigt over de møller, der er omtalt i alle fire bind. Den kunne bruges som udgangspunkt - selv om det jo ikke er en komplet fortegnelse over alle eksisterende møller.

Som supplement kunne du fx bruge hjemmesiden www.moellearkivet.dk : A collection of traditional windmills and watermills in Denmark. Hvis du klikker ind på hver enkelt mølle, kan du se, hvilken type, det er, og hvordan ejerforholdet er (der kan fx stå "Møllen er i privateje og kan kun ses udefra. (2007)").

Endelig er der en rapport fra et (pilot)projekt, Nyregistrering af danske vand- og vindmøller, der er udført i efteråret 2007 i Region Nordjylland. Rapporten omtaler planer om at gøre de indsamlede data web-tilgængelige ... men desværre kommer din projekt-afleveringsdato nok først   o:)

God arbejdslyst!


Svar #4
10. januar 2010 af Nazey (Slettet)

tak for dit svar #3 det var meget mere brugbare, især hjemmesiden moellearkivet.dk :-D 


Skriv et svar til: Teknologihistorie - vandmøller

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.