Studieretningsprojekt/-opgave (SRP/SRO)

SRO: mat/fys

05. februar 2010 af LifesSorrow (Slettet)

 Hej :)

Jeg har lige brug for lidt hjælp til nogen opgaver i min SRO opgave, det er ikke selve SRO'en, de skal bare indgå i afleveringen.

Frit fald og lodret kast: En bold kastes lodret op i vejret med farten på 12 m/s fra en position 2,0 m over jordoverfladen.

1) Opskriv forskriften for stedfunktionen i boldens bevægelse.

2) Find forskriften for hastigheds funktionen i boldens bevægelse.

3) Find forskriften for accelerations funktionen.

4) Hvor højt kommer bolden op i luften?

5) Hvornår rammer bolden jorden?

6) Med hvilken hastighed rammer den jorden?

Det kunne være rigtig dejligt med noget hjælp til dem, eller bare en forklaring :)


Brugbart svar (2)

Svar #1
05. februar 2010 af MN-P (Slettet)

Det var ellers ikke så lidt du beder om hjælp til.

Hvordan i alverden har du kunnet lave en SRO opgave om et emne uden at kunne besvare disse opgaver?

Jeg tror du skal beskeftige dig lidt mere med teorien i din opgave.


Svar #2
05. februar 2010 af LifesSorrow (Slettet)

 Jeg skal svare på spørgsmålene, men teknisk set er de ikke en del af opgaven, de skal bare ind gå.


Brugbart svar (2)

Svar #3
05. februar 2010 af oribaka (Slettet)

1) Når en bold kastes lodret op i luften må det antages, at positionen i x-retningen er konstant. Derfor vil følgende være gældende for x-komposanten af stedfunktionen, s. Antages det at vi ligger selve startpunktet i (0, 0), vil konstanten kunne omksrives:


sx(t) = konstant = 0

Y-komposanten kan beskrives ved den simple stedfunktion for endimensionel bevægelse som følger:

s = 1/2 * a * t2 + v0 * t + s0

Idet det udtrykte sted udtryk i realiteten er sy(t), og accelerationen i y-aksens retning, a, til enhver tid vil være tyngdeaccelerationen i nedadgående retning, -g, og starthastigheden, v0, er 12 m/s samt endeligt det faktum, at vi starter kastet i en afstand, s0, på 2 meter fra jordoverfladen, vil udtrykket kunne omskrives som følger:

sy(t) = 1/2 * -g * t2 + 12 [m/s] * t + 2 [m]

Den samlede stedfunktion, s(t), vil da lyde som følger:

s(t) = ( 0 ; 1/2 * -g * t2 + 12 [m/s] * t + 2 [m] )

2) Følgende differentielle sammenhæng kendes for hastighed og sted:

v = ds / dt

Derfor kan hastighedsfunktionen også ganske simpelt udtrykkes som følger:

v(t) = ds(t) / dt

Dette kan simplificeres til de to enkelte komposanter:

vx(t) = dsx(t) / dt = d 0 / dt = 0

vy(t) = dsy(t) / dt = d(1/2 * -g * t2 + 12 [m/s] * t + 2 [m]) / dt = -g * t + 12 [m/s]

Strik selv den egentlige funktion sammen.

3) Accelerationen er givet analog hastigheden som følger:

a = dv / dt

Ordnes dette for de enkelte komposanter, opnås:

ax(t) = dvx(t) / dt = d 0 / dt = 0

ay(t) = dvy(t) / dt = d(-g * t + 12 [m/s]) / dt = -g

4) Boldens maksimale højde vil findes i det punkt, hvor hastigheden lige præcis er nul, da den her vil være ved at vende fra at være flyvende opad til at falde nedad. Dette tidspunkt kalder vi thøjest:

vy(thøjest) = 0  -->  -g * thøjest + 12 [m/s] = 0  -->  thøjest = 12 [m/s] / g = 12 [m/s] / 9,82 [m/s2] = 1,222 [s]

Den egentlige højeste højde vil da nødvendigvis være givet ved y-komposanten af stedfunktionen til tiden thøjest:

yhøjest = sy(thøjest) = 1/2 * -g * thøjest2 + 12 [m/s] * thøjest + 2[m] = 1/2 * -9,82 [m/s2] * (1,222 [s])2 + 12 [m/s] * 1,222 [s] + 2 [m] = 9,332 [m]

5) Når bolden rammer jorden må det gælde at y-komposanten af stedfunktionen jævnfør vores placering af koordinatsystemet vil være 0, hvor tidspunktet for dette her angives som tnedslag:

sy(tnedslag) = 0  -->  1/2 * -g * tnedslag2 + 12 [m/s] * tnedslag + 2 [m] = 0

Jeg går ud fra at du selv kan løse en andengradsligning :)

6) Når du kender tiden, tnedslag, for nedslaget, er hastigheden givet ved hastighedsfunktionen som følger:

vnedslag = v(tnedslag)

Igen, bare stop dine data ind, og så har du løsningen.

Jeg håber det har hjulpet.

Mvh.

Nick Bruun


Svar #4
05. februar 2010 af LifesSorrow (Slettet)

 Mange tak :)

Ja, det hjalp rigtig meget, det var lige det med, at få det ind i de rigtige formler :)


Svar #5
07. februar 2010 af LifesSorrow (Slettet)

Det kunne være du lige ville hjælpe mig igen ?:)

I nr. 2, er vy(t) = dsy(t) / dt = d(1/2 * -g * t2 + 12 [m/s] * t + 2 [m]) / dt = -g * t + 12 [m/s] så ikke den egentlige funktion ? eller ihvertfald det sidste: dt = -g*t+12 [m/s] ? Hvis ikke, ved jeg ikke hvad det er. 


Svar #6
07. februar 2010 af LifesSorrow (Slettet)

 og 5'eren er jeg også i tvivl om :(


Skriv et svar til: SRO: mat/fys

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.