Psykologi

srp - kernberg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

10. december 2010 af miss_julie (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej!

Jeg er i gang med SRP men mangler noget teori fra Kernberg omkring narcissisme.. Hvis i har nogle ideer omkring netsider eller bøger der er til at få fat  i vil det være en kæmpe hjælp!

PÅ forhånd tak!


Brugbart svar (2)

Svar #1
10. december 2010 af Millaskaat (Slettet)

 Du kan bruge bogen "Det vanskelige liv" af Anders Ewang (den er på norsk)

Der står meget om Kernberg og narcissisme. Jeg fik den anbefalet af min lærer.

Mvh Kamilla


Brugbart svar (2)

Svar #2
10. december 2010 af lodderup (Slettet)

 Hey Julie!
Narcissisme & Kernberg er nice at vælge som emne. Du er dog lidt sent ude, er du ikk? :)


Kernberg adskiller sig fra de fleste udviklingspsykologiske teorier, ved at fokusere på Narcissisme, som et ”Voksent Forsvar i dets sociale omgivelser”. (Mere fagligt beskrevet som et ”Patologisk forhold til miljøet”)


Den voksne agerer med et (relativt stort) grandiost forsvar – Altså: Han opsøger bekræftelsen fra omgivende mennesker (objekter), ved at fremstille sig efter sin idealforestilling af det perfekte og blive anerkendt for det. På den måde får han sit behov tilfredsstillet og er rolig ved tanken om at tingene er som ”de bør være”.

Hans forsvar kæmper med hans enorme mindreværd. Ifølge Kernberg, udvikler den patologiske (Sygelige) narcissist sig ved manglende anerkendelse og kærlighed fra i barndommen.
Den store skuffelse, magtesløshed og aggression som barnet nu retter mod omsorgspersonen (typisk moderen), skaber en rebelsk og kontrollerende ”jeg skal vise dig”- personlighedsstruktur i dets fremtidige udvikling.

Den voksnes forsvar vil dermed bære præg af et savn og behov fra barndommens kærlighed. For at genvinde denne, sætter han sig i den omvendte situation.

Kernbergs 3-delte personlighedsstruktur beskriver barnets identificering med 3 idealiseringer som fusioneres til en:
- ”Idealjeget” = Det som barnet gerne vil være, omnipotent/almægtig, som kræves for at modtage anerkendelse

- ”De ideelle Objektforestillinger” = Det perfekte selskab der altid er hengiven, empatisk, kærlig og beundrende – Her refereres oftest til den moderlige idealisering.

- ”Realjeget” = Den ubetinget positive og aktuelle selvopfattelse.

For at opnå en nuværende følelse, tilsvarende længslen efter kærlighed / omsorg, bliver han altså nød til at være akkurat ligeså god som omsorgspersonen var det, set fra narcissistens øjne.
Dette bliver dermed den overfladiske, maniske og selvmodsigende karakter der kaldes ”NPD” :)


Kernbergs teori har paralleller til freuds teori om den patologiske narcissisme.
Begge beskriver denne med kategoriseringer og som ”sygelig” med diagnosen ”god/ond”.
NPD’en (Narcissistic Personality Dissorder) er dermed selv i stand til at vælge om han vil være rask eller ej, da han selv vælger at opretholde sit forsvar. - Ergo er han selvansvarlig for sin sygdom og står udenfor terapeutisk rækkevidde indtil han smider sine parader.


Som kritik ville jeg bruge: Udviklingspsykologi, Bowlby/Stern ---- Socialpsykologi: Giddens, Ziehe.
For at støtte op kan du hive fat i ”Jurg Willi” eller ”Freud”. Driftsteoretikere er altid så enige :)


Kilder: Lars Lundmanns ”Hvem er jeg?” eller ” http://www.psykoweb.dk/narcissisme/9.htm”


Håber det hjælper! Skriver selv om det ”Narcissistiske Parforhold i det Sen-Moderne samfund”.. Så Bien Fornøjelse :D


Skriv et svar til: srp - kernberg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.