Samfundsfag

multipolaritet, bipolaritet og unipolaritet ?

28. marts 2011 af Spøgelset (Slettet)

Heej

Jeg kan ikke forstå hvad multipolaritet, bipolaritet og unipolaritet er. Jeg har læst en del på nettet, men forstår det ikke. Er der nogle, som kan fortælle mig hvad det er?


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. marts 2011 af OveHesel (Slettet)

 Hej, 

'Polaritet' henviser til magtbalanceordningen i verdenssamfundet. Unipolaritet betyder, at der er én supermagt i verdenssamfundet. Man kan betegne den verdensorden, vi har i dag, som unipolær, hvor USA er unipolen. Bipolaritet betyder, at der er to supermagter - det var, hvad man så efter 2. verdenskrig frem til Berlinmurens fald i 1989, hvor USA og USSR var de to supermagter. Endelig er der multipolaritet, som er den magtbalanceordning, hvor der er flere supermagter - det var, hvad man så frem til 1945. 

'uni' = en 

'bi' = to 

'multi' = flere


Svar #2
28. marts 2011 af Spøgelset (Slettet)

Mange tak


Svar #3
28. marts 2011 af Spøgelset (Slettet)

Men kan man egentlig forestille sig, at perioden med USA som den eneste supermagt kan få en ende?


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. marts 2011 af Mads1980 (Slettet)

Det kan man sagtens - Jeg vil endda vove den påstand at en overgang til en bipolær eller multipolær verdensorden vil ske i vores tid.

Vi ser i øjeblikket et Kina der i høj grad buldre frem på mange fronter - såvel økonomisk som teknologisk. Trods finanskrise har Kina de seneste år præsteret imponerende vækstrater, sammenholdt med en gradvis politisk åbning mod omverdenen kan Kina potentialet balancere USA i fremtiden.

EU projektets fremtid er svær at spå om, De europæiske lande har en stærk national selvforståelse og en lang historie som selvstændige stater. Men EU har klart potentiale til ude i fremtiden at blive en afgørende magtpolitisk faktor. Det vil dog kræve en fælles udenrigspolitik og lang størrer intern enighed end det er tilfældet i øjeblikket.

Kan de europæiske lande udgøre en fælles enhed, så vil EU i fremtiden kunne indtage rollen som USA´s ligemand på den internationale scene.


Brugbart svar (1)

Svar #5
29. marts 2011 af casparado (Slettet)

#4 Hvordan vil EU blive EU´s ligemand, tænker du militært/økonomisk/politisk? Jeg tror ikke der kan være nogen tvivl om at EU kan få en større rolle, men det bliver svært at bryde polariteten med mindre man laver en opdateret Monroe doktrin.


Brugbart svar (1)

Svar #6
29. marts 2011 af Mads1980 (Slettet)

Nu er jeg ikke den store økonomihaj, men såvidt jeg ved så er den samlede europæiske økonomi (målt på BNP) større end den amerikanske. Derudover har amerikanerne efterhånden opbygget en kanon gæld til blandt ander kineserne. At den amerikanske økonomi også i fremtiden vil være den toneangivende, er langt fra givet.

Hvis vi anskuer problemstillingen fra et neorealistisk synspunkt, så har EU alle forudsætninger for at kunne balancere USA. "Vi" har A-våben, "Vi" har et højt militærteknologisk niveau og så har "vi" muligheden for at etablere en kæmpe hær. Vi er naturligvis sat i " " fordi en EU balancering kræver enighed og solidaritet medlemslandene imellem. 

Politisk styrke og magtpolitik er et spørgsmål om krudt og kugler (militær styrke), og her vil et enigt EU i fremtiden sagtens kunne bide skeer med USA.    


Svar #7
29. marts 2011 af Spøgelset (Slettet)

Tusind takk alle sammen


Skriv et svar til: multipolaritet, bipolaritet og unipolaritet ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.