Samfundsfag

Velfærdsturisme (socialdemokraterne)

23. april 2014 af SamX (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle

Jeg vil gerne vide noget om hvad socialdemokraterne mener om velfærdsturisme.
- og hvad der er godt og ulemper ved deres mening,


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. april 2014 af 123434

Socialdemokraterne/regeringen er presset mellem EU og Folketinget. Det ser ud til, at et flertal af folketinget vil bevare genoptjeningsprincippet. Ifølge EU er genoptjeningsprincippet imod strid med deres lovgivning.

Genoptjeningsprincippet går ud på, at man optjener f.eks. ret til at få pension efter 40 år på arbejdsmarkedet. Hvis en franskmand arbejder 10 år i Danmark, har han optjent 10/40 af pensionen, som han kan tage med til Frankrig. Rettigheder, som optjenes i et EU-land, skal kunne tages med, altså eksporteres. Samtidig skal man have boet mindst 2 år i Danmark for at kunne få børnepenge, hvis man som EU-borger bor og arbejder i Danmark og samtidig har børn. Optjening til børnepenge er altså også en del af optjeningsprincippet. EU vil altså have det såkaldte optjeningsprincip i Danmark ophævet. 

EU opererer nemlig med ligebehandlingsprincippet, som har været gældende siden 1971. Cirka 10-12 millioner EU-borgere lever og arbejder i et andet EU-land end deres fædreland. Hvis man som EU-borger arbejder eller studere i et andet EU-land, går ens velfærdsrettigheder ikke tabt. Enten er du beskyttet af dit hjemlands regler eller det eu-land, du bosætter dig i. Det afhænger af, hvor lang tid du opholder dig i landet, hvad du laver i landet, hvor længe du har været der osv. 

En afskaffelse af optjeningsrettighederne vil betyde, at EU borgere hurtigere kan få del i danske velfærdsydelser. Således skal Danmark punge op med flere penge. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. juni 2014 af 123434

1# Det hedder optjeningsprincippet


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. juni 2014 af 123434

Kommissions afgørelse var, at EU-borgere, som arbejder eller er bosat i DK, skal have samme ret til velfærdsydelser på lige fod med danskerne. EU blander sig ikke i hvordan det danske velfærdssamfund er indrettet, de kræver bare, at vi behandler vores egne borgere og statsborgere fra andre EU-lande på lige fod, når det handler om adgangen til velfærdsydelser. 

Derfor er det f.eks. ikke okay, at man som borger fra et andet EU-land, skal have arbejdet i 2 år før, at man kan få børnepenge, hvis man har børn. Reglerne om børnecheck i Danmark var derfor ikke i orden, derfor advarede kommissionen


Skriv et svar til: Velfærdsturisme (socialdemokraterne)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.