Psykologi

Kognitiv psykologi

30. april 2014 af LineH12 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej er der nogen der kan hjælpe mig med disse spørgsmål der lyder: 

Hvad er den helt centrale antagelse i den kognitive psykologi?

Gør med dine egne ord rede for, hvad et kognitivt skema er.

Hvordan anvender vi kognitive skemaer i dagligdagen? Hvilke fordele er der forbundet med at anvende dem, og hvilke ulemper kan de også have?

Hvorfor tror I, at menneskers oplevelse af omverdenen påvirkes/styres af gestaltlove? Er der nogle (praktiske, overlevelsesmæssige) fordele forbundet med de forskellige gestaltlove, f.eks. figur/grund-loven eller nærhedsloven?


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. maj 2014 af 123434

kognitiv psykologi er en undersøgelse menneskets kognitive processer tænkning, sprog, opmærksomhed, hukommelse og perception. Den kognitive psykologi undersøger, hvordan mennesket perciperer(fortolker/opfatter) sine omgivelser og forsøger at skabe mening i dem. 

Grundopfattelsen er den måde, at vi opfatter og fortolker verden på, har afgørende betydning for vores handlinger og adfærd. Vi mennesker kan reagere meget forskelligt også selv om vi udsættes for akkurat, de samme situationer/påvirkninger. Vores reaktion afhænger af, hvordan vi tolker den situation, vi står i. Vi er ikke viljeløse ofre for ydre påvirkninger, men forholder os aktivt og tolkende til disse. 

Vores tolkning af verden afhænger af vores kognitive skemaer. De kognitive skemaer gemmer på de erfaringer, vi har gjort os på et tidspunkt. Man kan på en måde sige, at de kognitive skemaer består af generaliserede erfaringer. Vi kan have et kognitivt skema, der indeholder vores typiske opfattelse af børn, ældre, kvinder, blondiner osv. Disse skemaer indeholder ofte, hvilke erfaringer vi har gjort os med denne type mennesker. Skemaerne er udviklet på baggrund af de erfaringer, vi i gennem tidens løb har gjort os. 

Man kan også snakke om et praktisk skema. Vi kan f.eks. have et cafe skema, der er udviklet på baggrund af de erfaringer, vi har gjort i tidens løb med at gå på cafe


Skriv et svar til: Kognitiv psykologi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.