Samfundsfag

Samfundsfag

22. juni 2014 af Glorious (Slettet) - Niveau: C-niveau

Nogen samfundsfagshoveder der kan hjælpe med følgende spørgsmål

Hvilke udfordringer den danske velfærdsmodel står over for i fremtiden (især demografi)

Mulige løsninger på fremtidige udfordringer?

Håber nogen kan hjælpe, har selv svært ved at se nogen konflikter. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. juni 2014 af RavnMaja (Slettet)

Globalisering

Den første af velfærdsstatens udfordringer er globalisering. Det skyldes at, ved globalisering følger flere krav fra borgerne om reformer og velfærdsydelser. Firmaer bliver outsourcet og staten står tilbage med rigtig mange arbejdsløse der kræver velfærdsydelser. Folket begynder også at kræve at statens udvikling følger de andres lande, derfor skal der investeres i uddannelse og forskning. På grund af globalisering er der også større indvandring til Danmark, hvilket også tærer hårdt på statskasserne.

Demografisk udvikling

Demografisk udvikling er en af velfærdsstatens udfordringer, da vores universelle velfærdsmodel gør at regeringen skal give rigtig mange velfærdsydelser til den ældre befolkning. Med tiden har Danmark fået flere og flere ældre mennesker, da vi har et bedre og sundere samfund. De vil efterspørge mere sundhed og pleje, og derfor er der et stort pres på regeringen, når man snakker om afskaffelse af efterløn[W1] .

Forventnings- og popularitetspresset

De forventninger folket efterhånden har til velfærdsstaten ligger et stort pres på staten. Igen gør vores universelle velfærdsstat at der ligger et større pres og der er flere forventninger til staten – især til velfærdsydelser. Det ligger dermed også et popularitetspres på vores velfærdsstat, da politikerne nødigt vil blive upopulære blandt folket, ved eksempelvis at afskaffe en velfærdsydelse – det kunne være efterløn.

Omkostningspresset

Omkostningspresset hænger sammen med både forventnings- og popularitetspresset. Der er nogle omkostninger ved folks forventninger, da de efterspørger velfærdsydelser, som politikerne nødigt vil afskaffe, da det ville gøre dem upopulære. Dermed koster det utrolig meget for staten, ved at beholde de ydelser, hvilket skaber en udfordring for velfærden[W2] .


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. juni 2014 af Togge1712 (Slettet)

Meget godt formuleret. Dog vil jeg som en sidenote lige pointere at det bliver svært at finde belæg for at indvandring er så stort et problem. Det er ikke længe siden jeg så statistikker for at en dansker igennem hele sit liv er en udgift for staten, ikke en indtægt. Samtidig med at invandrere som arbejder når de ankommer (til trods for de får adgang til en masse sociale ydelser), faktisk er en positiv ændring for statskassen, forudsat at de ikke er opvokset i Danmark (individer er specielt udgifter for staten fra fødsel til arbejdsmarkedet, trivielt nok). Hvis det lige var noget som var super relevant, siger du til, så forsøger jeg at finde statistikkerne frem.

Edit: Indså datoen.. Nvm.


Skriv et svar til: Samfundsfag

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.