Studieretningsprojekt/-opgave (SRP/SRO)

vektorer i rummet

13. december 2015 af Angelica2338 (Slettet)

Hej, 

Jeg er i gang med at skrive SRP omkring Anamorfose (3D-tegning) i fagene matematik A og billedkunst B.

Da jeg skal lave en selvkonstrueret anamorfose, er jeg blevet usikker på, hvordan jeg finder skyggepunkterne. 

Jeg ved man finder dem igennem parameterfremstillinger, men for at kunne isolere t, skal man kunne sætte dette ind i en ligning. 

Jeg har prøvet at finde frem til planens ligning, ved at finde to ikke-parallelle vektorer, der begge starter fra samme begyndelsespunkt i min plan. 

Her har jeg valgt vektorene som har begyndelsespunkt i origo (0,0,0), hvor vektor a er (10,170,0) og vektor b er (-92,178,0) 

(kunne ikke skrive det som vektorer, derfor har jeg skrevet det som koordinater. Det skal også siges, at jeg har regnet i cm) 

For at finde planens ligning, skal jeg kende normalvektoren, som jeg finder ud fra de to vektorer vha. krydsproduktet. 

Jeg får dermed normalvektoren (0,0,17420) 

Derudover skal jeg også kende et punkt i planen. Her kunne jeg fx tage (10,170,0) 

planens ligning bliver dermed 

0*(x-10)+0*(y-170)+17420*(z-0)= 0 

øjepunkt (0,0,180) 

Afstand fra øjepunkt til illusion (0,170,0) 

Jeg har prøvet at finde skyggepunktet for rammens yderste højre forkant (nederst) 

Her har jeg trukket (-100,170,0) fra øjepunktet (0,0,180), hvilket giver (-100, 170, 180) 

Parameterfremstillignen for skyggepunktet er dermed 

x = 0 -100t 

y = 0 + 170t 

z = 180 + 180t 

Derefter har jeg isoleret t ud fra planens ligning 

0*((0-100t) -10)+0*((0+170t) -170)+17420*((180+180t) -0)= 0 

t = -1 

x og y findes 

x = 0-1*(-100) 

x = 100 

y = 0-1*170

y = -170 

Det vil sige at skyggepunktet til illusionspunktet (-100,170,0) ligger i (100, -170,0) 

Men hvis dette passer, vil det resultere i, at skyggepunktet ligger udenfor mit øjepunkt, og man dermed ikke vil kunne se det. 

Er der nogle, som kan hjælpe mig til at få de rigtige resultater, så rammen bliver i 3D? 

På forhånd tak :) 


Svar #1
13. december 2015 af Angelica2338 (Slettet)

Lige meget, jeg er kommet frem til de rigtige resultater :) 


Skriv et svar til: vektorer i rummet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.