Samfundsfag

Hjælp!

27. september 2016 af Smørblomst - Niveau: B-niveau

Nogle som kan hjælpe med dette spørgsmål? 

Diskuter hvor stor betydning ideologierne stadig har betydning for partierne i politik i dag. Giv eksemler på partier, der er "tæt" på deres ideologi og giv eksempler på det modsatte? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. september 2016 af mathias1997

Venstre kalder sig selv for Danmarks Liberale Parti, men er det liberalt at gå ind for, at man skal betale næsten 50% i skat? Og er det liberalt at gå ind for stadig større overvågning af danskerne?

Socialdemokraterne køber ind på værdier som frihed, lighed og solidaritet. Hvordan hænger det sammen med, at partiet har gennemført topskattelettelser i sidste regeringsperiode?

Ingen partier er i dag rent ideologiske og man kan finde mange punkter for de fleste partier, der umiddelbart strider imod partiets grundideologi.


Svar #2
28. september 2016 af Smørblomst

Tusind tak, Mathias1997 :-P 


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. september 2016 af Studscientpol

Man snakker om de døde ideologier fordi fokusset i dag er ændret. Tidligere opererede de såkaldte klasse partier som repræsenterede de forskellige samfundsklasser. Disse var meget ideologiske og kunne med god grund være det, fordi deres vælgersegment var afgrænset. I dag er den primære partitype catch-all, hvor partierne taler til ALLE vælgere. Det gør, at partierne indretter deres politik, så de kan få flest mulige stemmer. Det gør, at meget af den ideologiske politik kører med nedsat kraft. Med andre ord placerer partierne sig der hvor vælgerne er. Pga. bundet rationalitet betyder enkelt sager rigtig meget for vælgerne, og de såkaldte issues udgør en stor del af partiernes politik, f.eks. udlængigeområdet er et eksempel på policy uden ideologi. Pt. går venstre, DF, socialdemokratiet og de konservative ind for den stramme udlæningepolitik

Et eksempel på det modsatte ifht. ideologi er LA og topskatten. Her slår LA fast på at topskatten skal sænkes, og nedsættelse af skatten er traditionelt et liberalt argument, fordi skat er en markeds intervention og det skævrider markedet. 


Skriv et svar til: Hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.