Andre fag

sd

18. december 2017 af Cillemuller (Slettet) - Niveau: A-niveau

Ebola-virus er en RNA-virus, tilhørende familien filoviridae, filovirus, grundet dens tra°dlignende form ligesom den tætbeslægtede marburg-virus. Virusfamilien er karakteriseret ved, at virus genom- erne besta°r af enkeltstrenget, lineær, negativ-sense-RNA15.?

Der skelnes mellem fem typer af ebola-virus: Zai¨re-ebola (ebola-virus), Sudan-ebola, Bundibugyo- ebola, Reston-ebola og Tai¨ Forest ebola. Det faktum at RNA-strengen i ebola-virionet er negativ- sense betyder, at strengen ikke direkte kan bruges som skabelon (mRNA) til at udtrykke proteinerne i ribosomerne i værtscellen. Før ebola-virussen kan fa° værtscellen til at udtrykke de proteiner som dets genom koder for, skal der først syntetiseres en positive-sense RNA-streng. Denne proces kan kun forløbe, fordi ebola selv medbringer et RNA-polymeraseenzym, L-protein, som kan transskriptere genomets 7 gener til en positive-sense RNA-streng, som videre translateres til proteiner16. Denne proces uddybes i: infektionsveje

Ebola-virus indeholder en helical17 nukleocap-
sid i virionets centrum, som udgøres af nega-
tiv-sense RNA (ssRNA) pakket med nucleo-
protein, se figur 1. ssRNA er viklet omkring virusproteinerne VP35 og VP30 samt L-
protein. VP35 fungerer som polymerase
cofaktor og virker inhiberende pa° produktio-
nen af beta-interferon (IFN-!). VP30 er en transskriptionsfaktor. Na°r virus inficerer en
celle, er det nukleocapsidet, som frigives til cellens indre18.

Derudover er virionet omgivet af en viral envelope kappe, hvilket gør ebola til en kappevirus. Den omgivende membran besta°r primært af lipidproteiner, som virus har ”stja°let” fra værtscellens mem- bran. Dette forøger virussens evne til at inficere andre celler. Pa° virusoverfalden sidder det virale protein GP, glykoprotein, i form af 10nm lange pigge. Glykoproteinets funktion er at hjælpe cellen med at hæfte sig fast pa° værtscellen og efterfølgende dens indtrængen. Dette gør den blandt andet ved at binde sig til NPC-1 receptoren pa° værtscellen, som er et endosomalt transmembran protein ogsa° kaldet Niemann-Pick19. En vigtig opdagelse man har gjort i forbindelse med forskning af GP’s bin- ding til NP1-receptor er, at celler fra en NPC-1 type C patient20 ikke bliver inficeret med ebola-virus. Cellerne der blev udsat for infektion med ebola-virus overlevede og virkede uigennemtrængelig for virussen. Dette kan altsa° indikere, at ebola-virus er afhængig af NPC-1 protein pa° værtscellen for at trænge ind i cellen og senere inficere individet. GP har ogsa° tendens til at danne trimerer (3 mono- merer), som hver især er sammensat af subenhederne GP1 og GP222.
Genomet af hver virion koder for 8 proteiner, hvoraf 7 af dem er strukturelle proteiner, som inkorpo- reres i det nye virion, imens det 8. Protein secerneres, dvs. udskilles fra den inficerede celle. Gen- rækkefølgen i genomet er som følger:

Under virionets ydermembran ligger matrix-laget, som udgøres af matrixproteinerne VP40 og VP24. Matrixproteinerne har en indvirkning pa° virusstrukturen samt reguleringen af samlingen af nye ebola- virioner. Det virale protein VP24 er ogsa° vital for korrekt sammensætning af nucleocapsidet. Desu- den har proteinerne vist sig at pa°virke interferon-signalet mellem cellerne23. Dette uddybes i afsnittet: ebolas deaktivering af immunforsvaret.?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. december 2017 af alexandersvanholm

Tak for læsning. :-)


Skriv et svar til: sd

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.