Fysik

Fjederenergi

01. oktober 2019 af Stevenfeldt - Niveau: B-niveau
Hvis en fjederkanon affyres siges det at fjederens energi O.5 k x^2 omdannes til kinetisk energi.
Men skal den potentielle energi m g h ikke trækkes fra først? Hvor h er højden mellem fjederen i hvile og sammenpresset?
Så 0.5 k x^2 - m g h = 0.5 m v^2
Er det ikke rigtigt?

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. oktober 2019 af peter lind

Ved affyringen er h=0


Svar #2
01. oktober 2019 af Stevenfeldt

Men går der ikke energi tabt pga kuglens masse? Så holder 0.5 k x^2 jo ikke?
Jo tungere kuglen er, jo mindre begyndelseshastighed den har når den forlader fjederkanonen?

Brugbart svar (0)

Svar #3
01. oktober 2019 af peter lind

Du får automatisk af ligningen at v bliver mindre jo større massen er


Svar #4
01. oktober 2019 af Stevenfeldt

Det er rigtigt at v bliver mindre når massen er større, men den kinetiske energi kuglen har når den forlader fjederen bliver også mindre da noget af fjederenergien bliver brugt på at løfte kuglen den afstand som fjederen var presset sammen.

Har jeg ret i det?  


Svar #5
01. oktober 2019 af Stevenfeldt

Jeg mente højden fra sammenpressede stilling til hvilestilling 


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. oktober 2019 af peter lind

Højden regnes fra hvor kuglen er i hvile og så er h=0


Svar #7
02. oktober 2019 af Stevenfeldt

Efter min mening går der stadigvæk energi tabt. 

Lurch ser ud til at være enig med mig i denne tråd https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=272132


Brugbart svar (1)

Svar #8
02. oktober 2019 af peter lind

Lurch regner den potentielle energi fra fjederen er uspændt. Hvis du regner fra hvor kuglen er i hvile er h=0


Svar #9
02. oktober 2019 af Stevenfeldt

OK - jeg forstår, hvad du mener. Tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Fjederenergi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.