Historie

Anden verdenskrig - Japan

30. marts 2020 af Larsen0101 - Niveau: A-niveau

Hej, jeg sidder og arbejder med Japan, og vil høre om nogen kan hjælp med disse spg. Tak på forhånd 


Hvilke motiver havde japanerne for at træde ind i Anden Verdenskrig?
Og hvilke konsekvenser fik det internt i Japan?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. marts 2020 af peter lind

Japan blev i praksis regeret af en militærjunta, som forsøgte at erobre Kina. Det forsøgte USA at forhindre bl.a. med en olieimbargo mod Japan. Derfor besluttede Japan at angribe USA


Brugbart svar (2)

Svar #2
31. marts 2020 af Germanofil (Slettet)

#0, 1

Der er intet i vejen med svaret som angivet i #1, men det kan sagtens nuanceres og uddybes en smule.
1) Nogle historikere angiver Japans angreb på Kina i 1937 som starten på 2. Verdenskrig — den mest gængse udlægning er stadig Nazitysklands angreb på Pole i 1939, men det er stadig en udlægning, der er værd at tage med.
2) I 1940 underskrev Japan Trepartspagen, hvis primære formål var at forsøge at begrænse USAs handlemuligheder for at tage aktiv del i konflikten, dvs. direkte erklære krig og sende tropper af sted for at bekæmpe Japan. USA havde, sammen med Nederlandene og Storbritannien, tidligere indført en olieembargo mod Japan for at begrænse Japans mulighed for at fortsætte sin krig mod Kina. Dette er vigtigt af to årsager: 1) Japan følte altså at for at bevare sin suverænitet og begrænse USAs indflydelse i Østasien, at de "måtte sætte dem (= amerikanerne) ud af spillet" (= overraskelsesangrebet på Pearl Harbor). 2) Når japanerne nu ikke havde så let adgang til olie mere (husk på, at Japan er et ret ressourcefattigt land, når man snakker om naturressourcer), måtte de jo skaffe olien på en anden vis (dette manifsterede sig bl.a. i besættelsen af Hollands Indien (= Indonesien). En anden ofte glemt grund for, hvorfor Japan underskrev Trepagtsafttalen, er Japans nervøsitet over Nazitysklands stigende magt og indflydelse. Tænk eksempelvis på Nazitysklands invasion og besættelse af Nederlandene, der havde Hollandsk Indien som et øversøisk territorium (= koloni), og Frankrig, der var i besiddelse af Fransk Indokina. Disse territorier var ressourcerige (i Hollandsk Indien bl.a. gummi, olie og kul, mens Fransk Indokina havde bl.a. kul, tin og zink), og disse ressourcer ville Japan gerne havde kontrol over for at kunne føre sin krig mod Kina (der netop også er meget ressourcerigt). — Fornemmer du et gennemgående tema? Det er bl.a. også derfor, at 2. Verdenskrig af mange historikere og forskere betegnes som en "ressourcekrig".
Japan erklærede sin infamøse "Greater East Asia Co-Prosperity Sphere", bl.a. for sende et stærkt signal til Nazityskland, men også andre vestlige magter, at Østasien var Japans indflydelsessfære. Formålet med denne sfære var at skabe en "blok" af asiatiske lande for at kunne "smide" de vestlige magter ude af Asien, og denne blok skulle være under japansk lederskab.
In summa var der altså mange motiver for japanerne at træde ind 2. Verdenskrig.

Ang. dit andet spørgsmål: Hvilke konsekvenser ville du umiddelbart tro, det ville få internt i Japan? Hvad sker der, når én eller flere nationer fører krig? Hvis jeg nu sagde til dig, at nationer ofte bliver nødt til at indføre eksempelvis rationeringskort, f.eks. kaffe, kød, mel, fedt, olie, naturgas, kul osv. osv., hvorfor tror du så, at det er tilfældet? 

Hvis du har flere spørgsmål, skal du være velkommen til at henvende dig igen.


Skriv et svar til: Anden verdenskrig - Japan

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.