Samfundsfag

Velfærdsmodel

14. april 2020 af annomumie - Niveau: C-niveau

Har brug for hjælp til dette spørgsmål, håber der er hjælp at finde:

Hvilken indflydelse den danske velfærdsmodel kan have pa° familiemønstre, ligestilling og socialmobilitet i Danmark?

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. april 2020 af Mrninja

Hej Annomumie.

Jeg tror ikke at det ville hjælpe dig til at forstå det, hvis jeg blot gav dig svarene, så her er nogle spørgsmål du kan stille dig selv som hjælp:

Familiemønstre: I Danmark dækker staten mange udgifter, såsom sundhedsforsikring, uddannelse, arbejdsløshedsunderstøttelse og pension. I mange lande må man selv betale for dette.

På den baggrund kan man spørge sig selv:

- Er borgere i Danmark mere, eller mindre afhængige af deres familier, i forhold til lande hvor staten betaler for færre ting?

- Er det mere eller mindre sandsynligt at børn ens børn flytter tilbage til deres forældre, hvis de ikke kan finde arbejde. Og er det mere eller mindre sandsynligt at ældre ikke har råd til at bo i egen bolig, og derfor flytter hjem igen?

Ligestilling: Her må jeg indrømme, at jeg ikke ved hvad din underviser fisker efter. Men der er nogle fakta, der er værd at overveje. * I Danmark er det ulovligt at diskriminere på baggrund af køn i forhold til ansættelse og fyring. * I Danmark dækker staten det meste børnepasning, såsom børnehaver og fritidsklubber, i andre lande gør staten ikke, og det er ofte kvinden der varetager denne opgave. * 

På den baggrund kan man spørge sig selv:

- Er kvinder/mænd mere eller mindre afhængige af deres partners indkomst i Danmark, i forhold til andre lande?

- Danmark er et af de vestlige lande, som har flest kvinder på arbejdsmarkedet, i forhold til landets befolkningstal, og samtidig er der lavere indkomstforskel mellem kønnene, end i de fleste lande.  (Kilde: http://www.oecd.org/employment/emp/40846335.pdf, s. 345 og 258) Kan det forklares af velfærdsstatens initiativer?

Social mobilitet: Uddannelse har en stor indflydelse på en persons livsindkomst. I Danmark betaler staten for de fleste menneskers uddannelse, og man kan få økonomisk støtte, mens man er under uddannelse. I andre lande skal man selv betale hele, eller dele af omkostningerne. Der er også en mindre lønforskel mellem uddannelser der kræver henholdsvis høj og lav uddannelse, i forhold til andre lande. Kort sagt, er der mindre forskel i den løn som en McDonalds-medarbejder tjener, i forhold til en læge, end i de fleste andre lande.

På den baggrund kan man spørge sig selv: 

- Gør statsbetalt uddannelse det nemmere, eller sværere for familier med lav indkomst, at give deres børn uddannelser?

- Gør SU det nemmere eller sværere for studerende, hvis forældre ikke har mange penge, at gennemføre deres uddannelser. 

- Modsat kan man spørge sig selv: Fordi lønforskellen er relativt lille, og topskatten relativt høj, gør det så, at flere eller færre ønsker at tage en lang uddannelse, i forhold til andre lande?

Håber at det hjælper. 


Skriv et svar til: Velfærdsmodel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.