Samfundsfag

hjælp ikke

25. oktober kl. 17:28 af mesaa - Niveau: B-niveau

Formel versus reel suverænitet 

I spørgsmål 2 så vi, at stormagterne USA, Kina og Rusland alle mente, at staternes nationale suverænitet skal respekteres. Særligt USA var meget kontant i forhold til FN’s indblanding i USA anliggender. Det er et argument for, at en verdensorden baseret på fælles internationale regler kan være en ulempe for stormagterne. En regelbaseret verdensorden vil alt andet lige medføre fælles regler som alle stater - inklusiv stormagterne - skal overholde. Reglerne vil sandsynligvis få betydning for både staternes interne anliggender, men også der relationer for hinanden.

Hvorvidt stormagternes suverænitet mindskes afhænger dog af om man ser på formel eller reel suverænitet. Hvis man kun ser på formel suverænitet, så vil stormagterne sandsynligvis miste suverænitet, da de internationale regler vil få betydning for stormagternes ret til at bestemme over deres egen stat - både indadtil og udadtil. Hvis man til gengæld ser på reel suverænitet, så er det muligt, at stormagterne kan øge deres reelle suverænitet. Globaliseringen har medført, at staternes muligheder for at realisere deres mål afhænger af, hvad der sker i andre stater. Stater er derfor nødt til at koordinere deres politik med andre stater for at kunne realisere deres mål. Hvis der eksisterer fælles regler, så kan stater - og stormagter - have større reel suverænitet, fordi det bliver nemmere at forfølge den pågældende stats mål. Der er da også ting, der taler imod. Det kan f.eks. være, at den enkelte stormagts indflydelse på de fælles regler er så lille, at fælles regler samlet set mindsker stormagtens muligheder for at opnå sine mål.

Yderligere kan man sige, at vores diskussion handler om stormagter, der er placeret højt i magthierarkiet i det internationale system. Stormagter er i forvejen kendetegnet af en stor handlefrihed på grund af deres store økonomiske og militære kapabiliteter. Det er derfor muligt, at stormagter ikke har behov for fælles regler for at realisere deres mål. I det tilfælde vil en regelbaseret verdensorden udelukkende være en ulempe for stormagter. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. oktober kl. 17:30 af BirgerBrosa

Hvad er meningen med dette indlæg???

Skriv et svar til: hjælp ikke

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.