Andre fag

Afbryder

05. januar kl. 13:06 af MEKAZINTSHEME - Niveau: 10. klasse

Hej Derude 

Er der nogen der kan give mig en kort forklaring af de nedstående afbryder?

Hvilke fordeler har man ved at have kroneafbryder, kip og 1 Pol afbryder i sin bolig? Og hvad er der forskellige mellem dem?

Tak for hjælp!


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. januar kl. 13:28 af Eksperimentalfysikeren

En kroneafbryder er to afbrydere, der er bygget sammen. Den bruges til lysekroner og giver mulighed for at man kan tænde to forskellige dele af lysekronen uafhængigt af hinanden. Det kræver selvfølgelig, at lysekronen har mere end én lyskilde. Der kan f.eks. være tale om en lysekrone med 5 arme med en fatning for enden af hver arm. To af fatningerne får strøm fra den ene del af afbryderen og tre fra den anden del.

Jeg er ikke helt sikker på, om "kip" refererer til et kiprelæ. Et kiprelæ kan skifte mellem to stillinger, hvor den ene typisk er "tændt" og den anden"slukket". Skiftet aktiveres ved tryk på en eller flere trykknapper. Man kan f.eks. benytte det til udendørsbelysning, som man gerne vil kunne tænde og slukke fra flere forskellige steder i huset. I et hus, jeg ofte kommer i, er der et kiprellæ, der bruges til udendørsbelysningen, så man kan tænde eller slukke lyset fra entreen, fra køkkenet, fra kælderen og fra en knap i carporten.


"1 Pol" ser ud til at være en forkortelse af énpolet afbryder. Den afbryder strømmen i én ledning. Der findes også topolede afbrydere, der afbryder i to ledninger. De afbrydere, man normalt benytter i væggen, er énpolede. De skal være monteret, så de afbryder i faseledningen. Dette reducerer risikoen for at få stød, når man arbejder med lampe, hvad enten man skifter pære eller rengør lampen. Hvis afbryderen er monteret i nulledningen, kan man få en farlig strømvej fra faseledningen i fatningen, gennem personen og videre gennem f.eks. et varmerør, til jord.

I strømskinner har man det problem, at stikket kan vende på to måder i stikkontakten. Derfor kan man ikke vide, hvilken ledning, der er faseledningen, så en énpolet afbryder i strømskinne giveer ikke tilstrækkelig sikkerhed; der skal en topolet til.


Svar #2
05. januar kl. 13:50 af MEKAZINTSHEME

Okay. Det lyder meget fint. Mange tak for hjælp!

Svar #3
05. januar kl. 13:50 af MEKAZINTSHEME

Okay. Det lyder meget fint. Mange tak for hjælp!

Brugbart svar (0)

Svar #4
10. januar kl. 21:23 af StoreNord

På en sengelampe eller en arkitektlampe har man en kip-afbryder.

En kip-afbryder kan også være med en snor i.


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. januar kl. 10:45 af Eksperimentalfysikeren

En historisk bemærkning inspireret af #4. I gamle dage kunne man få glødelamper, hvor der i soklen var indbygget en kipafbryder med snor. Den kunne skifte mellem slukket, svagt lys og stærkt lys.


Skriv et svar til: Afbryder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.