Psykologi

Stress

09. november 2021 af Maroosh - Niveau: C-niveau
Case om stress
It Bjarne

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. november 2021 af OliverHviid

? Hvad er dit spørgsmål?


Svar #2
10. november 2021 af Maroosh

1) Beskriv kort en psykologisk problemstilling, der rejses i artiklen. 2) Inddrag relevant psykologisk viden om stress og stressorer, herunder Karaseks Krav-Kontrol-Model til belysning af ovenstående. 3) Diskuter hvilke tiltag man kunne have gjort for at forbedre arbejdsmiljøet i Bjarnes situation. Tiltag som ikke udelukkende omhandler flere penge.
Bjarne er 48 år og arbejder i en større virksomhed, der laver IT-arbejde. Det er hans job at modtage de mange mere eller mindre skøre ideer, som web-designerne får og omsætte dem i EDB-programmer, der virker.

Programmørerne sprudler, det er et ganske ungt team og ideerne bobler op som en gryde spagetti, man vender ryggen til.

Det er ikke altid, han kan følge med. Det vrimler med opgaver og det er faktisk kun Bjarne, der er god til lige netop at forstå baggrunden for de mange ideer, og som har den fornødne erfaring til arbejdet.

Dagen er ikke lang nok, han møder derfor tidligt om morgenen, hvor der ro i det store hus, det meste af dagen sidder han ved sin skærm, mens mennesker myldrer ind på kontoret med noget i hænderne, de lige skal have Bjarne til at se på. Overarbejde ved han ikke rigtig, om han har, for der er ikke så faste arbejdstider i firmaet. Men selvfølgelig tager han hjem om aftenen - næsten altid da.

Det går endnu, fordi han er single, blev skilt for 3 år siden og ex´en og de 2 piger på 12 og 14 bor nu i en anden by.

Arbejdet er sjovt. Forrygende. Han trives ved arbejdsformen. Der er virkelig brug for ham og for hans viden og erfaring.

Udfordringer er der nok af og det tænder hele hans begejstring. Selvfølgelig er der også ærgrelser indimellem. En del af ideerne kan ganske enkelt ikke lade sig gøre, de virker ikke og kan ikke bringes til det, uanset hvordan han prøver.

Det giver Bjarne frustrationer. Han er jo vant til at være den, der kan. Han har heller ingen at spørge til råds. Alle andre er lige så travlt optaget med netop deres gøremål - og har heller ikke den fornødne kunnen, synes han. Så han må melde fra i netop dette tilfælde. Bedre bliver det ikke, da det viser sig, at designeren næsten har glemt sit eget forslag i mellemtiden og blot trækker på skuldrene. OK, siger han, har du fået kikket på de andre ting, vi talte om?

Det har Bjarne ikke, men han lover at gå i gang med det nu. Han tager det så med hjem, arbejder videre derhjemmefra og bliver fanget af projektet. Så han kommer meget sent i seng den nat. Næste morgen afleverer han det færdige resultat, alle er begejstrede, roser hans arbejde - og dænger ham til med nye opgaver."

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. november 2021 af Moderatoren

Hvilke problemer har du med at besvare de 3 spørgsmål? 

I spørgsmål 2 skal du bruge din viden om stress og stressorer, herunder Karaseks Krav-Kontrol-Model.


Skriv et svar til: Stress

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.