Fysik

Fjedre

09. september kl. 17:23 af Lalode - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg sidder med denne opgave som jeg ikke kan finde ud af hvordan jeg skla løse.

Er der en som kan hjælpe?


Svar #1
09. september kl. 17:24 af Lalode

Her er opgaven

Vedhæftet fil:Vogn.png

Brugbart svar (1)

Svar #2
09. september kl. 18:19 af Sveppalyf

Der virker ingen eksterne kræfter på systemet, så den samlede impuls er bevaret. Den var 0 til at starte med, så det er den stadig, dvs.

vAmA + vBmB = 0  <=>

vA = -vBmB/mA

vA = -0,95m/s * 1,505kg / 0,501kg = -2,9m/s


Svar #3
09. september kl. 18:23 af Lalode

Hedder denne formel notet bestemt, eller er den lavet ud fra en lov?


Svar #4
09. september kl. 18:26 af Lalode

Hvad er det der er 0?


Svar #5
09. september kl. 18:28 af Lalode

Nåå er 0, impuls (p)?


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. september kl. 18:32 af Sveppalyf

Det kommer af Newtons 2. lov der generelt siger.

ΣF = dp/dt

hvor ΣF er summen af de eksterne kræfter på legemet/systemet. 

Hvis der ikke virker nogen eksterne kræfter, har vi 

0 = dp/dt

som matematisk betyder at p er konstant.


Svar #7
09. september kl. 18:47 af Lalode

Ville den samlede kinetiske energi af dette så være, Ekin= 1/2 * (mA+mB)*(vA+vB)^2 ?


Brugbart svar (1)

Svar #8
09. september kl. 18:50 af Sveppalyf

Nej, det må være

Ekin = ½mAvA2 + ½mBvB2


Svar #9
09. september kl. 18:53 af Lalode

Okay, mange tak:)


Svar #10
09. september kl. 19:30 af Lalode

Hvad hvis jeg skal finde hastigheden af hver af vogener, når fjederen er presset 6 cm sammen?


Brugbart svar (0)

Svar #11
10. september kl. 04:05 af ringstedLC


Brugbart svar (0)

Svar #12
10. september kl. 04:06 af ringstedLC

#10:

\begin{align*}E_{pot}=\frac{k}{2}\cdot x^2 &= E_{kin} &&,\;x=\textup{sammenpresning} \\ k &= 2\cdot \frac{E_1}{{x_1}^2} &&,\;k=\textup{Fjederkonstanten} \\ 2\cdot \frac{E_2}{{x_2}^2}=k &= 2\cdot \frac{E_1}{{x_1}^2} \\ \frac{m_A\cdot {{\color{Red} w}_A}^2+m_B\cdot {{\color{Red} w}_B}^2}{\bigl(0.0{\color{Red} 6}\,\textup{m}\bigr)^2} &= \frac{m_A\cdot {v_A}^2+m_B\cdot {v_B}^2}{\bigl(0.07\,\textup{m}\bigr)^2} \\ \frac{m_A\cdot \left (-w_B\cdot \frac{m_B}{m_A} \right )^{\!2}+m_B\cdot {w_B}^2}{\bigl(0.06\,\textup{m}\bigr)^2} &= \\ \frac{m_A\cdot \left (\frac{m_B}{m_A} \right )^{\!2}+m_B}{\bigl(0.06\,\textup{m}\bigr)^2}\cdot {w_B}^2 &= \\ \frac{\frac{{m_B}^2}{m_A}+m_B}{\bigl(0.06\,\textup{m}\bigr)^2}\cdot {w_B}^2 &= \\ \frac{{m_B}^2+m_B\,m_A}{m_A\cdot\bigl(0.06\,\textup{m}\bigr)^2}\cdot {w_B}^2 &= \frac{m_A\cdot {v_A}^2+m_B\cdot {v_B}^2}{\bigl(0.07\,\textup{m}\bigr)^2} \\ w_B &= \sqrt{\bigl(...\bigr)}=... \\w_A &= -w_B\cdot \frac{m_B}{m_A}=... \end{align*}


Svar #13
10. september kl. 11:46 af Lalode

Det forstår jeg ikke er der en som måske kunne forklare hvordan man gør det?


Svar #14
10. september kl. 12:36 af Lalode

Hvad er w i formlen?


Brugbart svar (0)

Svar #15
10. september kl. 13:22 af ringstedLC

#13:

Uden gnidning og andet tab omdannes al fjederens pot.-energi til kin.-energi, når snoren klippes over.

Energien har du også i #8.

#14:

Det er de hastigheder, der skal findes. Det sidste udtryk fandt #2 også.

Man dividerer med en brøk ved at gange med den omvendte.


Svar #16
10. september kl. 13:24 af Lalode

Hvorfor isolerer men k?


Svar #17
10. september kl. 13:31 af Lalode

Så E1 og Eer den kinetiske engeri?


Brugbart svar (0)

Svar #18
10. september kl. 15:08 af ringstedLC

#16: Da k er konstant vises sammenhængen mellem sammenpresningerne og de kinetiske energier:

\begin{align*} E_1:E_{kin} &= \tfrac{m_A}{2}\cdot {v_A}^2+\tfrac{m_B}{2}\cdot {v_B}^2 \\ 2\cdot E_{kin} &= m_A\cdot {v_A}^2+m_B\cdot {v_B}^2 \\ 2\cdot \frac{E_{kin}}{{x_1}^2} &= \frac{m_A\cdot {v_A}^2+m_B\cdot {v_B}^2}{\bigl(0.07\,\textup{m}\bigr)^2} &&,\;x_1=7\,\textup{cm} \\ 2\cdot \frac{E_{kin}}{{x_2}^2} &= \frac{m_A\cdot {w_A}^2+m_B\cdot {w_B}^2}{\bigl(0.06\,\textup{m}\bigr)^2} &&,\;x_1=6\,\textup{cm} \end{align*}

#17: Ja, ved de to forskellige sammenpresninger.


Skriv et svar til: Fjedre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.