Markedsudfordrer

En markedsudfordrer forsøger i allerhøjeste grad gennem forskellige typer af angreb at overtage markedslederens plads på markedet. Markedsudfordrerens mål er at overtage markedsandele fra markedslederen, men også andre virksomheder på markedet – så længe de opnår den øverste plads!

Eksempler på markedsudfordrer i Danmark:

  • Royal Unibrew udfordrer Carlsberg
  • Dansk Supermarked udfordrer Coop Danmark
  • Danisco udfordrer Novozymes

Eksempler - markedsudfordrer på internationalt plan:

  • Ilva udfordrer IKEA (Skandinavien)
  • William Demant udfordrer Sonova

Ligesom markedslederen har markedsudfordreren også tre strategiske muligheder for at opnå de markedsandele, de mangler for at komme op på pladsen som markedsleder; Frontalt angreb og flankeangreb mod markedslederen samt angreb på andre virksomheder.

1. Frontalt angreb mod markedslederen

Et frontalt angreb på markedslederen indebærer, at markedsudfordreren direkte angriber markedslederen på dens kernekompetenceområder. Udfordreren forsøger altså at udbyde bedre produkter til forbrugeren, bedre priser, bedre distribution og/eller en bedre promotion i forhold til, hvad markedslederen kan præstere. På denne måde forsøger udfordreren at overtage dele af markedslederens kundegruppe.

Ulempen ved et sådan angreb ligger i, at det typisk medfører meget store omkostninger for udfordreren. Herudover vil det i høj grad blive mere og mere problematisk at angribe lederen, hvis den i forvejen er godt dækket ind omkring alle de fire parametre. Konsekvensen af et sådan angreb vil typisk også være et modangreb fra markedslederen, hvilket kan koste udfordreren dyrt, uden at det initale angreb har skabt nogen effekt.

2. Flankeangreb mod markedslederen

Et flankeangreb på markedslederen vil typisk ses som et mere diskret angreb, da man søger at angribe markedslederen fra siden. Man forsøger herigennem at ramme nogle af de målgrupper eller kundesegmenter, der ikke har nær så stor betydning for markedslederen, hvilket medfører, at man typisk ikke vil lægge mærke til det i nær så høj grad som et frontalt angreb.

Denne type angreb er ikke nær så omkostningsfuldt, men vil i sidste ende heller ikke være nær så effektivt, som hvis man kunne vinde dele af markedslederens primære målgruppe.

3. Angreb på andre virksomheder

Man kan som markedsudfordrer også forsøge sig med at angribe virksomheder, der har samme størrelse eller mindre end udfordreren. På denne måde vil man have større chance for at vinde markedsandele og herigennem stadig komme tættere på sit mål om, at i sidste ende have den største markedsandel. Fordi disse andre virksomheder ikke har samme mængde af ressourcer til rådighed til modangreb, vil udfordrer virksomheden i højere grad heller ikke skulle bruge nær så mange ressourcer på at vinde markedsandele fra de mindre virksomheder.

De primære eksempler på strategiske muligheder for angreb på mindre virksomheder, for at opnå markedsandele herfra, kunne eksempelvis være salget af sammenlignelige produkter eller produkter af lavere kvalitet til en lavere pris, lanceringen af flere forskellige produktvarianter eller introduktionen af et bedre produkt, udviklingen af nye distributionskanaler, udbydelsen af en bedre kundeservice eller til sidst at øge markedsføringsbudgettet.