Hvad gør alkohol ved kroppen?

På Studieportalen.dk kunne vi godt tænke os at spørge: Hvad gør alkohol ved kroppen, og er det lige så dårligt, som det gøres til?

Foto: Mrhighsky, Dreamstime.com.

Med frygt for nu at komme til at fremstå som sure forældre eller som moralens vogtere, hvilket ikke er hensigten, så vil vi gerne fortælle dig, hvad alkohol gør ved kroppen og især, hvad alkohol gør ved hjernen. Selvfølgelig udover at alkohol gør dig fuld. Så kan du smide den viden ud og drikke dig i hegnet i weekenden, eller måske tænke lidt over det (… og så drikke dig i hegnet alligevel). Eller måske endda, Gud forbyde det, ændre dine vaner.

Hvad gør alkohol ved kroppen?

Det giver naturligvis ikke mening at fortælle dig, at du kan blive afhængig af alkohol, at alkohol er skadeligt for kroppen (især når man er ung), at du kan få sygdomme senere i livet og alt det dér. For det ved du jo godt i forvejen.

Det giver derimod mening at fortælle dig, hvad alkohol gør ved kroppen og specielt ved hjernen, når du kl. 2 om natten fredag aften vælter stangstiv rundt på dansegulvet og skråler med på ”Summer of 69”, selv om du ikke har nogen som helst idé om, hvad der var så specielt ved den sommer.

Hvad gør alkohol ved hjernen?

Når du drikker alkohol, sker der en del både i kroppen og hjernen. Blandt andet lammes den del af hjernen, der hedder frontallappen. Det er den, der styrer dine beslutninger og impulser - jo mere du drikker, jo mindre indflydelse får den. Og jo dårligere bliver du til at træffe beslutninger. Du begynder med andre ord at tænke ret kortsigtet, og behovet for øjeblikkelig tilfredsstillelse tager over. Og ja, kortsigtede, uovervejede og impulsive beslutninger er sjældent de bedste…

Alkohol gør generelt ret meget ved din hjerne. Eksempelvis lammer alkohol også mandelkernen, der er den del af hjernen, der advarer dig, når du er i fare, og som gør, at du føler angst. Resultatet bliver manglende situationsfornemmelse og overmod, og kombinationen af de to ting kræver umiddelbart heller ikke nogen yderligere uddybning…

En tredje del af hjernen, der mister sin funktionalitet i takt med alkoholindtagelse, er lillehjernen. Den er med til at styre og eksekvere dine bevægelser. Når den bliver sat ud af spil, får du problemer med balancen, dine reaktioner bliver langsommere, og du begynder at tale utydeligt. På den måde hænger det meget sammen, hvad alkohol gør ved kroppen og hjernen. Det er jo hjernen, der styrer kroppens bevægelser.

Derudover får hjernen os generelt helt automatisk til at føle os godt tilpas, når vi spiser, dyrker sex, sover og foretager os andre grundlæggende menneskelige aktiviteter, der sørger for overlevelse og reproduktion. På den måde meddeler hjernen os, at det er nogle handlinger, vi skal gentage.

Her er alkohol en rigtig snyder for den får nemlig hjernen til at tro, at dét at drikke er vigtigt for kroppen og for vores eksistens på højde med de førnævnte ting – og at vi derfor nødvendigvis skal fortsætte med at drikke. Selv når promillen er højere, end den burde være. Nogle vil være i stand til at ignorere denne lyst, mens andre i højere grad føler behovet for at drikke videre.

Er alkohol godt eller skidt?

Du bliver dårlig til at træffe beslutninger, du mister situationsfornemmelsen, du mister evnen til at opfatte fare, du bliver overmodig, du mister din balance- og reaktionsevne, du begynder at tale utydeligt, og din hjerne bliver snydt til at tro, at alkohol er godt for kroppen. Alt sammen som effekt af at drikke alkohol.

Den lammer alle mulige forskellige dele af hjernen, der gør dig ude af stand til at bruge din krop. Så man kan faktisk sige, at du er midlertidigt hjernelam, når du er fuld. Til dét vil nogle tænke, at det er helt fantastisk, mens andre i højere grad vil finde det skræmmende. Alkoholkulturen i Danmark indikerer nok, at de fleste tænker det første. Men der skal naturligvis være plads til også at tænke det andet.

Læs også vores artikel om, hvordan du siger nej til alkohol

Er alkohol godt eller skidt? Det er et godt spørgsmål, og der er mange svar. Sikkert er det dog, at alkohol påvirker dig. For at overdrive, hvilket jo fremmer forståelsen, så gør det dig hjernelam i en begrænset periode. Så kan man igen spørge, om dette er godt eller skidt. Og det vil der være delte meninger om.

Du kan deltage i debatten her.