Kemi

kjeldahls analyse, beregninger ?

19. december 2011 af strangers - Niveau: A-niveau

Hej
 

Jeg sidder og skriver en opgave, hvor jeg ved en kjeldahls analyse skal bestemme proteinindholdet i mælk, jeg er dog gået lidt i stå.. Kan i evt. hjælpe mig, jeg har givet et bud på et svar til de første to spørgsmål:

Beregn: 

Tilsat mængde HCl i mmol ved tilbagetitrering.
 tilsat mængde af NaOH i mmol
dannet mængde NH3 i mmol
dannet mængde NH+ i mmol i destruktionskolben.
mængden af nitrogen, N i mmol i destruktionskolben.
Mængden af N i mg i prøven og mængden af protein i proven i mg og proteinindholdet udtrykt i g/100g prøve. Sammenlign proteinindholdet med litteraturværdier. Tørstof indhold et billede af hvor vand der er vand! Askeindhold organiske forbrænder – salte bliver tilbage. Org.= aske fra tørstof.

 

Forsøgsbeskrivelse:

Først afvejes ca. 10 mL mælk som anbringes i destillationskolben. Dernæst tilsættes 20mL koncentration H2SO2 og et par pimpsten samt ½ spatelfuld CuSO4·5H2O.
Opløsningens anbringes og opvarmes i stinkskab ved svag varme, indtil opløsningen har en klar gullig-grøn farve og derefter i yderligere 20minutter. Der tilsættes 10mL 34-36% H2O2 for at fremmeprocessen.  Kolben kan blive stående til næste øvelsesdag.
Efter afkøling tilsættes der 150mL demineraliseret vand til kolben
Destillationsopstillingen samles, der placeres 50mL 0,100M HCl + 5dråber methylrødt i forlaget. Fra et siderør tilsættes ca. 80mL 35% NaOH  til destillationskolben(der var kun to siderør derfor hældte vi de 80mL 35% NaOH direkte ned i destillationskolben), hvorved NH3 frigøres og destilleres over i forlaget med HCl. Der tændes for kølevandet.
Destillationskolben opvarmes og der destilleres indtil destillatet reagerer neutralt(indikatorpapir), der var dog ikke mere destillat ved pH-værdi 5, hvilket skal tages til betragtning ved forsøgsresultaterne! Den overskydende HCl i forlaget titreres tilbage med 0,100M NaOH fra en burette (omslag fra rødt til gult ved 301,3mL)

 

Svar

Metode: reaktionsligning er H3O+ + OH- --> 2H2O .. Du har 0,100 M  samt eb mængde titreret NaOH (denne mængde har du ikke oplyst mig så kalder den bare for x ).. Dvs du siger n=x*0,100M = x antal mol. Dette antal for NaOH er også gældende for HCl pga forholdet. Dernæst ganget du mol med molmassen


Skriv et svar til: kjeldahls analyse, beregninger ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.