Biologi

negativ

06. oktober 2012 af kug (Slettet)

Er der nogen der kan forklare mig negativ og positiv feedback?


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. oktober 2012 af 123434

Fandt en smule på netttet. Ikke noget jeg selv har skrevet.

 

 

 

Det mandlige kønshormon testosteron (eller dihydrotestosteron som den potente version hedder) dannes i Leydig-cellerne i testiklerne via signal fra LH - Luteiniserende hormon. LH frigives fra adenohypofysen via signal fra hypothalamus via gonadotropin-releasing hormone/factor (GnRH). Så:

Hypothalamus --> GnRh --> Hypofyse --> LH --> Leydigcelle --> Testosteron

Reguleringen foregår så ved at testosteron når det kommer over en bestemt blodkoncentration hæmmer hypofysen samt hypothalamus. Derved holdes niveauet i blodet nogenlunde konstant.

Positiv feedback ses i kvindens menstruationscyklus og ved fødslen.

Menstruationscyklus: Som LH og testosteron er LH og østrogen sammenkoblet på samme måde hos kvinden, syntesen foregår blot i ovariernes granulosaceller. Østrogen virker hæmmende på hypofysen og hypothalamus som ved testosteron, men ca. 8-10 dage inde i menstruationscyklus vender denne tendens til at blive positiv feedback i stedet, altså at østrogen øger LH-secretionen og dermed dannelsen af mere østrogen. Hvordan det forekommer vides ikke, men det medfører meget høje østrogenkoncentrationer omkring dag 12-13-14 hvorved der forekommer ægløsning. Efter ægløsningen går systemet tilbage til negativ feedback og østrogen-faldet medfører at uterusslimhinden løsnes og menstruation forekommer og cycklus er gennemført efter ca. 28dage.

Fødslen: Oxytocin frigives fra neurohypofysen via stimulering af bl.a. stræk/udvidelse af livmoderhalsen ved en fødsel. Oxytocin får livmoderen til at trække sig sammen og presse barnet ned ad fødselsgangen hvorved livmoderhalsen yderligere strækkes hvilket fører til endnu mere frigivelse af oxytocin, osv. indtil fødslen er tilendebragt. 

eks. kvinden
negativ feedback når hjernen sender FSH af sted får det follillerne til at vokse når de vokser dannes der østrogen når hjerner mærker at østrogen stiger danner den mindrer FSH. positiv fedback når østrogen begynder at stige begynder hjernen at danne LH som igen stimulerer østrogenen og der ved positiv feedback


Svar #2
06. oktober 2012 af kug (Slettet)

Det er desværre for indviklet.

Det skal blot forklares med 1-2 sætninger, men tusind tak for det alligevel


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvorfor så ikke læse om det selv http://en.wikipedia.org/wiki/Negative_feedback , så du selv kan destillere en kort beskrivelse ud, der passer til din egen sammenhæng.


Svar #4
06. oktober 2012 af kug (Slettet)

Det har jeg også, men det er for svært, jeg forstår det ikke.


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. oktober 2012 af Dulugtergrimt

Okay..

Negativ feedback: Der er tale om negativ feedback, når et hormon går ind og stopper for sin egen frigørelse fra de celler, som danner hormonet. Eller, hvis hormonet går ind og påvirker negativt på de celler, som danner det stof, der normalt får hormonet frigjort.

Positiv feedback opstår, når et hormon sørger for, at mere af samme hormon frigøres.


Brugbart svar (1)

Svar #6
06. oktober 2012 af Dulugtergrimt

Derudover kan de stoffer, som frigives ved hormonets påvirkning også udøve feedback..


Svar #7
06. oktober 2012 af kug (Slettet)

Er med nu :)


Svar #8
06. oktober 2012 af kug (Slettet)

der står her

at biskjoldbruskkirtlerne

• Reguleres af negativt feedback af blodets calciumkoncentration.

evt. nogen der kan forklare mig dette?


Brugbart svar (1)

Svar #9
07. oktober 2012 af Casabon

Biskjoldbruskkirtlerne eller Glandulae Parathyroideae, som de hedder på latin. 

Disse producerer et hormon, som (heldigvis) bare kaldes parathyroideahormon. ;)

Parathyroideahormon kan øge calciummængden i blodet vil at bede nogle celler kaldes osteoklaster om at nedbryde knogle, og dermed frigive calcium til blodbanen (+lidt andre ting som også tilføjer calcium). Det nytter selvfølgelig heller ikke noget at alt knoglen bliver nedbrudt og derfor er der en negativ feedback mekanisme. Den betyder at når calciumkoncentrationen i blodet bliver højt nok hæmmer det udskillelsen af parathyroideahormon. Derefter falder calciummængden let indtil hæmningen bliver så lille at parathyroideahormon igen kan få osteoklasterne til at frigive calcium fra knoglerne. 


Brugbart svar (1)

Svar #10
07. oktober 2012 af Dulugtergrimt

@Casabon

Hvor langt er du nået på studiet? ^^


Skriv et svar til: negativ

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.