Dansk

Dansk essay....hjælp???!

08. oktober 2009 af tyrkishsara (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Det friske pust af efteråret
Efteråret kom tidligt det år, der var nedfaldne blade overalt, og den kraftige blæst havde gjort, at skoven var dækket af løv tidligere end normalt, syntes jeg. Enhver årstid er smuk, men særligt efteråret byder på mange farver, brune, gule og røde. Med tiden begyndte træerne at blive mere og mere mørke og tabe deres blade. Den dejlige blæst begyndte at komme frem. Fuglene søgte læ i trækronerne, i små hulninger og hvor de ellers kunne finde ly for vinteren, som de instinktivt vidste nærmede sig. Det bedste ved efterår er nok at temperaturen hverken er for kold eller for varm.
Når nu jeg kommer i tanke om efteråret, tænker jeg på det dejlige friske vejr. Man får nogle dejlige tanter i den dejlige natur. Man fornemmer bare det friske vejr. Folk forandrer sig fra årstid til årstid, deres humørsvingninger og det tøj de går i. Folk begynder at tage noget på, der varmer en mere. Tænk at en årstid har så meget indflydelse på mennesket. De visne blade har dækket vejkanterne og legepladsen. Den dejlige friske luft giver minder om barndomstiden, og om barndommens leg på legepladsen. Den friske vind rammer en og renser det indre sind. Det begynder at bliver koldere og koldere. De bare træer begynder at se tørre ud og gøre sig klar til det næste årstid: vinter. . . Grunden til at efteråret går meget hurtigt og næsten glider direkte over i forår, kan være klimaforandringer. Når nu jeg nu tænker på hvor glad jeg er for efteråret, bliver jeg trist ved tanken om at jeg måske kommer til at miste min yndlings årstid. Alt det som mennesket gør hver dag påvirker åbenbart vejret. Det kan fx være at vi kører for meget i bil, smider for meget skrald ud osv.. Kort sagt, måden vi lever på, fører til udledning af alt for meget CO2.
Vi vil nødig undvære en eneste af de fire årstider. For hver årstid har sin charme!
En lille familie, to voksne og to børn gik og samlede kastanjer, måske skulle de ristes, eller de ville lave sjove figurer af dem? Jeg ved det ikke. Jeg smiler til dem, idet jeg går forbi. Det betyder så meget, at se et venligt ansigt, det satte jeg selv stor pris på. Børnene rakte hænderne i vejret og viste mig, hvor mange kastanjer, de havde samlet.
"Her ligger en til", sagde jeg og gav den til drengen, der kom hen til mig. Han hoppede af glæde, jeg følte, at jeg havde gjort et barn glad den eftermiddag. De voksne vinkede til mig - hvem ved? Måske ser jeg dem igen en anden dag, tænkte jeg. Er vi ikke her på jorden for at være blot en smule for hinanden? det er så lidt, der skal til. Det var med et vist vemod, at jeg gik væk, at jeg tog afsked med familien, som jeg jo slet ikke kendte, men som jeg på sådan en smuk efterårsdag havde mødt i skoven, måske tilfældigt? Eller havde forsynet bragt os sammen? Det tror jeg.
Hvis vi går en efterårs tur her i de vestlige lande kan vi ikke undgå at møde mennesker der også går tur. I alle aldre, børnefamilier og endda to søde pensionerede ægtepar der nyder det friske vejr.
Når man har for travlt med sit eget, og arbejder meget hver dag, vil man nok ikke være så optaget af hvordan vejret er og hvilken årstid vi er i. Nogle mennesker bliver deprimerede, når efteråret kommer med de nøgne træer og mørke tider. Men jeg elsker der.
Hvad er efterår egentlig? Ja efterår kan beskrives på mange forskellige måder. Nogen kan lide årstiden og andre ikke så meget. Hver årstid har sine gode og dårlige sider. Det triste ved efterår kan være, at det begynder at blive hurtigt mørkt udenfor, og vejret bliver køligere og koldere. Nogle gange vil vi nok synes dagene er døde, og skyggerne lurer over os. Det som er dårlig ved efterår er at træerne begynder at blive nøgne og tørre.


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. oktober 2009 af JJ-cool (Slettet)

Pas på din sætningslængde, især i 2. afsnit er de tilbæjelig til at blive for korte og for opremsende. Lidt flere kommaer og lidt færre punktummer ville hjælpe lidt


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. oktober 2009 af EmmaTorsson (Slettet)

enkelte stavefejl, men ellers et rigtig godt Essay.


Skriv et svar til: Dansk essay....hjælp???!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.