Matematik

Stadig ligning -_-..

19. august 2014 af Katjubaki (Slettet) - Niveau: A-niveau

Godt så, forstod godt hvordan du fik svarene: x+25y = 418,5   og   x+50y = 539,5

Men har ikke lært hvordan man regner med ligninger, når to bogstaver opstår..

Nogen der kan hjælpe? Andersen11?


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

Det var vel bedre at fortsætte i den oprindelige tråd.

Træk den første ligning fra den sidste ligning:

        25y = 539,5 - 418,5

og bestem så y. Indsæt den fundne værdi af y i en af de to oprindelige ligninger til bestemmelse af x.


Svar #2
19. august 2014 af Katjubaki (Slettet)

tak igen :)


Svar #3
19. august 2014 af Katjubaki (Slettet)

okay, hvorfor siger du: x + 25y = 418.5 og ikke 
x - 25y = 418.5? 
Altså vi er enige om at svaret til y i a'eren er 16,74, ikke? Fordi 25y = 418.5 giver 16.74, da 418.5 divideret med 25 er = 16.74  Igoz?
Men når jeg så siger x+25*16.74 = 418.5 får jeg det kun til x, da jeg siger x+25*16.74 = 418.5, jeg dividerer med 16,74 på begge sider, også giver det = 
x+25 = 25 også skal man jo sige -25 på begge sider for at isolere x, men så forvinder alle tal, men hvis jeg istedet gør plusset til et minus helt fra starten af, så giver x=50..
Er jeg helt gal på den, eller hvad? :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Nej, det er helt forkert. Benyt i stedet fremgangsmåden i #1.

Se opgaven i den oprindelige tråd https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1503602

x er prisen for slangevognen alene, 25y er prisen for 25 m slange, så x + 25y er prisen for slangevogn med 25 m slange, der ifølge opgaven koster 418,50 kr. Derfor ligningen

        x + 25y = 418,50 .

Tilsvarende giver den anden oplysning ligningen

        x + 50y = 539,50 .

Forskellen mellem de to priser er jo så prisen for den ekstra længde slange man får mere i det sidste køb, så

         25y = 121

eller

        y = 121/25 = 4,84 (prisen for 1 m slange)

Deraf får man så

        x = 418,5 - 25y = 418,5 - 121 = 297,50 (prisen for slangevognen).


Svar #5
19. august 2014 af Katjubaki (Slettet)

Tak :) Forstår nu :)


Skriv et svar til: Stadig ligning -_-..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.