Matematik

bestemme en ligning for en kugle mha. xy-planen

25. november 2014 af harvalgtdetforkertefagtileksamen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Bestem en ligning for kuglen K, der ligger symmetrisk om xy-planen og som indeholder punkterne A(5;5;0) B(-5;5;0) og C (-5;-5;0)
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. november 2014 af peter lind

Hvis den ligger symmetrisk omkring xy-planen er z koordinaten for kuglens centrum.

Indsæt de givne punkter i kuglens ligning

(x-cx)2+(y-cy)2+(z-cz)2 = r2


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

Hvis kuglen er symmetrisk omkring xy-planen, ligger dens centrum i xy-planen. Bemærk, at de tre punkter A, B og C også ligger i xy-planen. Projektionen af kuglen på xy-planen er derfor den omskrevne cirkel til trekant ABC. Man ser, at trekant ABC er retvinklet med AC som hypotenuse og BA og BC som kateter. Den omskrevne cirkel har derfor centrum i hypotenusens midtpunkt. Da punkterne A og C ligger symmetrisk i xy-planen omkring origo O(0,0,0) , er O midtpunktet af hypotenusen AC og det er derfor også cirklens og dermed kuglens centrum. Radius i den omskrevne cirkel er afstanden |OA| = 5√2 , og det er også kuglens radius. Kuglens ligning er derfor

        x2 + y2 + z2 = 50


Svar #3
26. november 2014 af harvalgtdetforkertefagtileksamen (Slettet)

Mange tak var selv kommet til samme ligning for kuglen syntes dog at det forekom mig meget kreativt og ville lige høre et par avancerede løsningsforslag så tak!


Skriv et svar til: bestemme en ligning for en kugle mha. xy-planen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.