Matematik

Bestem en ligning for tangenten til cirklen

01. marts 2015 af nejvelda - Niveau: A-niveau

Hej

Hvordan bestemmer man en ligning for tangenten til cirklen i P, når man kender centrum, C og punktet P?

På forhånd tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

Vektoren CP vil være en normalvektor til tangenten, og tangenten skal gå gennem punktet P.

Hvis cirklen har centrum i C og P er et punkt på cirklen, og OX er stedvektoren til et vilkårligt punkt på cirklen, har cirklen ligningen

         |CX|2 = |CP|2

Tangenten til cirklen i punktet P har da ligningen

        CP · PY = 0

hvor OY er stedvektoren til et vilkårligt punkt på tangenten.


Brugbart svar (1)

Svar #2
01. marts 2015 af mathon

cirkelligning:
                                      (x - a)2 + (y - b)2 = r2

cirkeltangent i P(xo,yo):
                                      (xo - a)·(x - a) + (yo - b)·(y - b) = r2


Skriv et svar til: Bestem en ligning for tangenten til cirklen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.