Kemi

Beregning af forsæbningstal - begrundelse

29. marts 2015 af heyman (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej studieportalen!
Jeg skal lave en opgave i kemi, hvor jeg skal vise, at forsæbingstallet for kakaosmør i et forsøg er 195mg/g fedt. Jeg får det rigtige resultat og det hele ud fra bilag. Dog skal man tage differencen af to titreringer, når man bestemmer stofmængden KOH, og vores lærer kræver en forklaring på dette. 
Håber i kan hjælpe! - NB: Bilagsmaterialet er uploadet som billede.

- Mevlüt
 

Vedhæftet fil: Udklip.PNG

Brugbart svar (1)

Svar #1
29. marts 2015 af mathon

1. titrering  9,8 ml HCl (aq) medgår til neutralisation af KOH

2. titrering op til 20,2 mL HCl (aq) medgår til neutralisation af fedtsyre resten.

Til at forsæbe 1,50 g kakaosmør medgår (20,2 - 9,8) mL 0,5 00 M KOH = 10,4 mL 0,500 M KOH
ækvivalent med \left ( 0,0104\; L \right )\cdot \left ( 0,500\; \frac{mol}{L} \right )\cdot \left ( 56,10564\; \frac{g}{mol} \right )=0,291749\; g\; KOH

Til at forsæbe 1,50 g kakaosmør medgår 291,749 mg KOH.

Til at forsæbe 1,00 g kakaosmør medgår (291,749) / 1,50 mg KOH = 194,5 mg KOH.

Kakaosmørs forsæbningstal er 194,5.


Svar #2
29. marts 2015 af heyman (Slettet)

Tusind tak for hjælpen! Jeg manglede lige forklaringen med titreringerne.


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. marts 2015 af Soeffi


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. april 2015 af Soeffi

#3 Kan nogen forklare, hvad der menes med fedtsyrerest under anden titrering?


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. april 2015 af mathon

Fedtsyrerest er restionen, når syren er deprotoneret.


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. april 2015 af Soeffi

Det, som jeg ikke forstår, er at der står: Mængden af frigjorte fedtsyrer bestemmes ved titrering af to omgange. Hvad er forskellen på frigjorte fedtsyrer og fedtsyreresten?


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. april 2015 af mathon

Mængden af - det der ender med at blive - frigjorte fedtsyrer bestemmes af…


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. april 2015 af Soeffi

Noget andet er: der tilsættes 25 ml KOH og titreringerne giver 30mL til sammen. Burde summen ikke give 25 mL?


Skriv et svar til: Beregning af forsæbningstal - begrundelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.