Matematik

Matematik opgave

20. april 2015 af logawbjpgv< (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej, 

jeg har 2 opgaver her som jeg simpelthen ikke kan finde ud af. 

opg 7: hvad er arealet af frontpladen ved væggen? Den får jeg til 530,9 cm^2. 

Hvad er arealet af lampeskærmens yderside? 

Dette er et link til opgaven, hvor den er illustreret. 

https://books.google.dk/books?id=7SsNavdsvmIC&pg=PA102&lpg=PA102&dq=I+designet+af+lampen+herunder+indgår+en+kvartkugle&source=bl&ots=hXst-X2jbu&sig=c0e6BdKgv3MafJWyxwI1BWHkFrs&hl=da&sa=X&ei=_iA1VaI0y52wAeO_gYAC&ved=0CCEQ6AEwAA#v=onepage&q=I%20designet%20af%20lampen%20herunder%20indgår%20en%20kvartkugle&f=false


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

Arealet af frontpladen er arealet af en cirkel med radius (1/2)·13 cm , dvs.

        Afront = π·rfront2 = π·(13 cm/2)2 = 132,7 cm2 .

Arealet af lampeskærmens yderside er arealet af en halvkugle med radius (1/2)·12 cm , dvs

        Alampe = 2π·rlampe2 = 2π·(12cm/2)2 = 226,2 cm2 .


Svar #2
20. april 2015 af logawbjpgv< (Slettet)

Jeg tænkte den som om, at man skulle finde overfladearealet, siden det er en kvartkugle. Og derfor bruge formlen 4 * Pi * r^2...


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#2

Jeg havde overset, at det var en kvartkugle. Så skal resultatet for Alampe i #1 divideres med 2.

        Alampe = π·rlampe2 = π·(12cm/2)2 = 113,1 cm2


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

Frontpladens areal skal også revideres. Den er sammensat af en halvcirkel med radius (1/2)·13 cm , plus et rektangel med siderne 13 cm og 2 cm , dvs

        Afront = (1/2)·π·rfront2 + L·B = (1/2)·π·(13 cm/2)2 + 2·13 cm2 = 92,4 cm2


Svar #5
20. april 2015 af logawbjpgv< (Slettet)

En sidste ting: Når man støder på sådanne opgaver, skal man så prøve at tænke dem logisk, når man eksempelvis skal finde arealet af dem? 

Jeg har nogle gange problemer med mine matematik opgaver, og forstår dem ikke rigtig. Hvis i har nogle gode råd, vil jeg meget gerne høre dem. 


Brugbart svar (1)

Svar #6
20. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#5

Som regel er løsning af matematiske problemer forbundet med udøvelse af en vis form for logisk tankegang.


Svar #7
20. april 2015 af logawbjpgv< (Slettet)

Hvorfor ganger man med (1/2) er det fordi vi ikke har med en hel cirkel at gøre? 


Brugbart svar (1)

Svar #8
20. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ja, arealet af en halvcirkel er det halve af den tilsvarende hele cirkel.


Svar #9
20. april 2015 af logawbjpgv< (Slettet)

Tak for hjælpen med det! 


Skriv et svar til: Matematik opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.