Kemi

Hjælp til ligevægte opgave :(

24. april 2015 af Bobbyhans (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej derude :) 

Har brug for hjælp til en ligevægts opgave.... faktisk alle spørgsmålene :/ 

tak på forhånd :) 

Vedhæftet fil: opgave5.PNG

Brugbart svar (1)

Svar #1
24. april 2015 af mathon

a)
                  \left [Ca^{2+} \right ]^5\cdot \left [P{O_{4}}^{3-} \right ]^3\cdot \left [OH^{-} \right ]=10^{-36}\: M^9


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. april 2015 af Heptan

a)

K_0=[Ca^{2+}_{\ (aq)}]^5\cdot [PO_3^{3-}_{\ (aq)}]^3\cdot [OH^-_{\ (aq)}]

b) 

Kaldes den molære opløselighed for s fås

K_0=(5s)^5\cdot (3s)^3\cdot s=5^5\cdot 3^3\cdot s^9

Løses ligningen fås

s=2,836\cdot 10^{-5}\ \textup{M}

som kan omregnes til mg/L ved at gange med den molare masse for calciumhydroxidphosphat:

2,836\cdot 10^{-5}\ \textup{M}\cdot M(Ca_4(PO_4)_3OH)\cdot 10^3\ \frac{mg}{g}= ...

c)

Bliver miljøet mere surt øges koncentrationen af oxonium, og af ionproduktet

K_v=[H_3O^+][OH^-]

kan vi se at koncentrationen af hydroxid må blive mindre som konsekvens heraf. Dvs. vi fjerner hydroxid, og derved forskydes ligevægten mod højre jf. Le Chateliers Princip, og opløseligheden øges.

For at modvirke dette indgreb, børster vi tænder flere gange om dagen med fluorholdig tandpasta, der skal udskifte hydroxid med fluorid (i hydroxyapatit), således at vores tænder bliver stærkere og ikke så let opløses i fx cola.


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. april 2015 af mathon

b)
      kaldes den molære opløselighed af Ca_5\left ( PO_4 \right )_3OH for s
      haves
                         (5s)^5\cdot (3s)^3\cdot s=10^{-36}\; M^9

                         84375s^9=10^{-36}\; M^9

                         s=\left (\frac{10^{-36}\; M^9}{84375} \right )^{\frac{1}{9}}=2{,}836\cdot 10^{-5}\; M

                        


Svar #4
24. april 2015 af Bobbyhans (Slettet)

Mange tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Hjælp til ligevægte opgave :(

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.