Fysik

legemets acceleration

29. november 2015 af TineS94 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej, er der nogen der vil hjælpe mig til at komme frem til dette:

a=g/(1+I/mr2)

Ud fra følgende formler:

(1.10) Fres=mg-T

(1.11) Torque τ=Iα

(1.12) τ=rTsin(θ)

(1.13) Iα=rT

Mange tak på forhånd, er vildt dårlig til den slags opgaver.


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. november 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Jeg antager at det er noget med en yoyo-agtig ting med masse m og radius r der hænger i en snor?

Newtons 2. lov:

Fres = ma

Der virker en tyngdekraft mg nedad og en snorkrat T opad. Så vi har

ma = mg - T

T kan findes ud fra formlen

Iα = rT  <=>

T = Iα/r

Om vinkelaccelerationen α gælder

a = r*α  <=>

α = a/r

som vi indsætter i udtrykket for T

T = I(a/r)/r  <=>

T = Ia/r2

som vi indsætter i udtrykket længere oppe

ma = mg - Ia/r2  <=>

a(m + I/r2) = mg  <=>

a = mg/(m + I/r2)  <=>

a = g/(1 + I/(m*r2))


Svar #2
29. november 2015 af TineS94 (Slettet)

Tusind tak!! Det virker så nemt når andre gør det..

Men jeg er ikke helt med på den sidste omskrivning.


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. november 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Jeg forkorter brøken med m. Altså

mg / ( m + I/r2 ) =

(mg/m) / ( m/m + (I/r2)/m ) =

g / ( 1 + I/(m*r2) )


Skriv et svar til: legemets acceleration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.