Kemi

Angivelse af mulig strukturformel for ester (ud fra syre?)

05. december 2015 af B96 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Har en opgave i kemi, jeg ikke lige kan hitte ud af. 

Har en ester af en monohydron syre. 

Der afvejes 0,492 g af esteren i en kolbe, hvortil der yderligere tilsættes 50 mL 0,100 M NaOH opløsning. Kolbens indhold koges nu under tilbagesvaling i ca. 30 min. Efter afkøling titreres kolbens indhold med 0,100 M saltsyre. Forbruget af saltsyre er 13,9 mL. 

b) Beregn esterens molare masse - har beregnet det til 353,96 g/mol 

Nu tilsættes der overskud af saltsyre til reaktionsblandingen, hvorved den organiske syre, der indgik i esteren, udfældes. Denne syre filtreres fra, og der udføres en elementaranalyse på syren. Analyseresultatet gav følgende massesammensætning: 

C: 68,84 % 

H: 4,95 % 

c) Bestem syrens molekylformel - den empiriske formel (!) er bestemt til C7H6O2 (muligvis C6H5COOH) 

Både syren og esteren brænder med sodende flamme 

d) Angiv en mulig strukturformel for esteren samt det systematiske navn svarende hertil. 

(sodende flamme --> indholder sandsynligvis en aromatisk ring, da disse brænder ufuldstændigt) 

Så, endelig til spørgsmålet: Hvordan finder jeg molekylformlen i c)? Jeg har esterens molarmasse, men det er vel ikke det samme? 

Hvorledes kommer jeg da fra syrens molekylformel til en mulig struktur for esteren? 

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. december 2015 af mathon

Hvis syren er aromatisk og monohydron
er syren vel benzoesyre.


Svar #2
05. december 2015 af B96 (Slettet)

Men er det forklaring nok?

Svar #3
07. december 2015 af B96 (Slettet)

Desuden er det en mulig strukturformel for esteren, jeg skal bestemme


Svar #4
07. december 2015 af B96 (Slettet)

Og esteren har en molarmasse på omkring  354 g/mol


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. december 2015 af mathon

Ud fra reaktionsforbruget af OH- kan du beregne antal mol ester.

Det er derefter muligt at beregne massen af  -OC_nH_{2n+1} som er basedelen af esteren.

Dermed er det muligt at beregne n, så sammensætningen C_nH_{2n+1} kan identificeres.


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. december 2015 af mathon

#3

Antal mol tilført OH-(0{,}050\; L)\cdot (0{,}100\; \tfrac{mol}{L})=0{,}0050\; mol
Antal mol ubrugt OH-(0{,}0139\; L)\cdot (0{,}100\; \tfrac{mol}{L})=0{,}00139\; mol
Antal reaktionsmol OH-(0{,}00500-0{,}0139)\; mol=0{,}00361\; mol

Massen af 0{,}00361\; mol    \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! C_6H_5CO=(0{,}00361\; mol)\cdot \left (SUM(\{7,5,1\}\cdot \{12.011,1.008,15.999\}) \right )\tfrac{g}{mol}=0{,}379469\; g

basedel:
masse af OC_{n}H_{2n+1}=(0{,}492-0{,}3379)\; g=0{,}1125\; g
med molmassen  \frac{0{,}1125\; g}{0{,}00361\; mol}=31{,}1721\; \tfrac{g}{mol}

hvoraf til beregning af n
                                           SUM(\{n,2n+1,1\}\cdot \{12.011,1.008,15.999\})=31{,}1721

                                           14{,}027n+17{,}007=31{,}1721

                                                        n=1{,}00905\approx 1

dvs
              C_1H_{2\cdot 2+1}O=CH_3O

Esteren er atså dannet af
                          benzoesyre C_6H_{5}COOH
og
                          methanol CH_3OH
og er
                          benzoesyremethylester = methylbenzoat
               


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. december 2015 af mathon

Jeg ved ikke, hvor du har en estermolarmasse på omkring 354 g/mol fra.

Det ville jo forudsætte
                                     ca.  (0{,}00361\; mol)\cdot (354\; \tfrac{g}{mol})=1{,}28\; g ester, hvilket er ca. 2,6 gange 
så megen ester, som du begynder med.


Svar #8
19. december 2015 af B96 (Slettet)

Kan se, jeg havde misforstået opgaven. 

Mange tak for vejledning :). 


Skriv et svar til: Angivelse af mulig strukturformel for ester (ud fra syre?)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.