Matematik

Cauchy-Schwarz uligheden

11. februar 2016 af bazoom (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Lad t ∈ R og ⟨x+ty,x+ty⟩≥0, så gælder:

⟨x+ty,x+ty⟩ = ⟨x,x+ty⟩+t⟨y,x+ty⟩

= ⟨x,x⟩+t⟨x,y⟩+t⟨y,x⟩+t2⟨y,y⟩

= x2+2t⟨x,y⟩+t2y2≥0

Er der nogen herinde som kan forklare anden linje af beviset? Jeg forstår ikke hvordan ⟨x+ty,x+ty⟩ er lig med ⟨x,x+ty⟩+t⟨y,x+ty⟩.


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. februar 2016 af SådanDa

⟨x+ty,x+ty⟩=⟨x,x+ty⟩+t⟨y,x+ty⟩, det gælder pr. definition af indre produkter.

⟨au+bv,w⟩=a⟨u,w⟩+b⟨v,w⟩


Svar #2
11. februar 2016 af bazoom (Slettet)

Men hvorfor skal der ikke sættes t foran "⟨x,x+ty⟩" ?
Og hvad er t? Er det bare et reelt tal?


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. februar 2016 af SådanDa

Du starter med at skrive "Lad t ∈ R", så ja, det er vel et reelt tal? :)

Du bruger  ⟨au+bv,w⟩=a⟨u,w⟩+b⟨v,w⟩ med a=1, b=t, u=x, v=y og w=x+ty.

Så foran ⟨x,x+ty⟩ skal der stå 1, men det er jo ligegyldigt!


Svar #4
11. februar 2016 af bazoom (Slettet)

Nu føler jeg mig dum, det giver selvfølgelig god mening nu. Jeg skal til at have styr på indre produkter. Mange tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Cauchy-Schwarz uligheden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.