Kemi

Beregning af ph i syreopløsninger

02. februar 2017 af Theguyfromskive - Niveau: 10. klasse
Jeg forstår ikke helt hvordan man beregner ph i en syreopløsning er der nogen der kan forklare og give et eksempel med Tak på forhånd

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. februar 2017 af mathon

Der skal skelnes
mellem
                    stærke syrer                      pK_s<-1{,}74
                    middelstærke syrer            -1{,}74<pK_s<4
                    svage syrer                       pK_s>4


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. februar 2017 af mathon

stærke syrer
er helt ioniseret i vand:
                                         \left [ H_3O^+ \right ]=c_s

                                         -\log\left (\left [ H_3O^+ \right ] /M \right )=-\log\left (c_s/M \right)

                                         pH=-\log\left (c_s/M \right)

                                      


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. februar 2017 af mathon

middelstærk, monoprot syre:

                               S\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_2O\, _{\textit{(l)}}\; \rightleftharpoons \; B\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_3O^+\, _{\textit{(aq)}}
molariteter:            c_s-\alpha \cdot c_s                             \alpha \cdot c_s            \alpha \cdot c_s

ligevægtsbrøk:
                                    \frac{\left [ B \right ]\cdot \left [H_3O^+ \right ]}{\left [ S \right ]}=K_s

                                    \frac{ \left [H_3O^+ \right ]^2}{c_s-\left [H_3O^+ \right ]}=K_s\; \; \; \; \; \; 0<\left [H_3O^+ \right ]<c_s

                                    \left [H_3O^+ \right ]=\frac{-K_s+\sqrt{{K_s}^2+4K_s\cdot C_s}}{2}\; M
                                    pH=-\log\left (c_s/M \right)

                                


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. februar 2017 af mathon

svag, monoprot syre:

                               S\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_2O\, _{\textit{(l)}}\; \rightleftharpoons \; B\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_3O^+\, _{\textit{(aq)}}
molariteter:            c_s-\alpha \cdot c_s                             \alpha \cdot c_s            \alpha \cdot c_s

ligevægtsbrøk:
                                    \frac{\left [ B \right ]\cdot \left [H_3O^+ \right ]}{\left [ S \right ]}=K_s

                                    \frac{ \left [H_3O^+ \right ]^2}{c_s-\left [H_3O^+ \right ]}=K_s\; \; \; \; \; \; 0<\left [H_3O^+ \right ]<c_s

her er
                     \underset{\alpha <<0{,}5}{\lim} \left (c_s-\left [ H_3O+ \right ] \right )=c_s

                                    \frac{ \left [H_3O^+ \right ]^2}{c_s}=K_s\; \; \; \; \; \; 0<\left [H_3O^+ \right ]<c_s

                                    \left [H_3O^+ \right ]^2=K_s\cdot c_s

                                    \left [H_3O^+ \right ]=\left (K_s\cdot c_s \right )^{\frac{1}{2}}

                                   \log \left (\left [H_3O^+ \right ] \right )=\tfrac{1}{2}\left (\log\left (K_s \right )+ \log\left (c_s \right ) \right )

                                   -\log \left (\left [H_3O^+ \right ] \right )=\tfrac{1}{2}\left (-\log\left (K_s \right )- \log\left (c_s \right ) \right )

                                   pH=\tfrac{1}{2}\left (-\log\left (K_s \right )- \log\left (c_s \right ) \right )

                                 


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. februar 2017 af mathon

alle syrer er fortyndet, \alpha er dissociationsgraden og pK_s=-\log(K_s)\Leftrightarrow K_s=10^{-pK_s}


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. februar 2017 af mathon

korrektion til #3
           
                                  pH=-\log\left (\frac{-K_s+\sqrt{{K_s}^2+4\cdot K_s\cdot c_s}}{2}\right)

  


Skriv et svar til: Beregning af ph i syreopløsninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.