Fysik

Er der nogle der kan hjælpe med sådan et bettte en ?:)

23. april 2017 af ollemadein90 (Slettet) - Niveau: B-niveau

En skibsmotor af typen MAN S80 ME-C har en cylinder-
og stempeldiameter på 80,0 cm. Stemplet
komprimerer atmosfærisk luft, og når stemplet er i
top, indsprøjtes forstøvet dieselolie, så trykket stiger
yderligere. Den herved frembragte gas giver et
forbrændingstryk på stemplet. Forbrændingstrykket
over stemplet er 160 bar.


a) Beregn kraften, som trykket udøver på stemplet.
(Facit 8,04 · 103 kN)


Svar #1
23. april 2017 af ollemadein90 (Slettet)

Der er  også lige en b'er :)

Antag at forbrændingstrykket er konstant under de første 10 cm af stemplets vandring nedefter i cylinderen.


b) Beregn stemplets (omgivelsernes) arbejde på gassen. (Bemærk dette tal er negativ, hvilket svarer til at
gassen afgiver et arbejde til stemplet). (Facit W = - 804 kJ)


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. april 2017 af mathon

a)

Tryk er kraft pr arealenhed:
                                                  p=\frac{F}{A}
hvoraf
kraft er lig med tryk gange areal:

                                                  F=p\cdot A

            p=160 \;bar=1{,}6\cdot 10^7\; Pa=1{,}6\cdot 10^7\; \tfrac{N}{m^2}

            A=\tfrac{\pi }{4}\cdot d^{\, 2}=\tfrac{\pi }{4}\cdot d(0{,}80\; m){\, 2}=0{,}502655\; m^2

kraftberegning:
                       F=\left ( 1{,}6\cdot 10^7\; \tfrac{N}{m^2} \right )\cdot \left (0{,}502655\; m^2 \right )=8{,}04248\cdot 10^6\; N=8{,}04\cdot 10^3\; kN\; (2\; dec.)


 


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. april 2017 af mathon

b)
          Stemplets arbejde på gassen:

                     \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! A=\overrightarrow{p}\cdot \overrightarrow{s}=p\cdot s\cdot \cos(180^\circ)=-p\cdot s=-\left ( 8{,}04\cdot 10^3\; kN \right )\cdot \left ( 10^{-1}\; m \right )=-804\; kJ


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. april 2017 af mathon

korrektion for tastefejl i a)'s 8. linje:

                                        A=\tfrac{\pi }{4}\cdot d^{\, 2}=\tfrac{\pi }{4}\cdot (0{,}80\; m) ^2=0{,}502655\; m^2


Svar #5
24. april 2017 af ollemadein90 (Slettet)

mange tak :D


Svar #6
24. april 2017 af ollemadein90 (Slettet)

bliver lige nød til at høre hvad står s for i b'ern`?


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. april 2017 af mathon

     s= spatium = vejlængde
     som du måske kender fra

                                                   \underset{spatium}{s}=\underset{vel\! ocitas}{v}\cdot \underset{tempus}{t}


Svar #8
27. april 2017 af ollemadein90 (Slettet)

Det kan godt være jeg spørger dumt nu, men hvis jeg skal brugen formlen for omgivelsernes arbejde W som er W=-p*deltaV, hvad skal jeg så?


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. april 2017 af mathon

for konstant tryk under udvidelsen:

              \small W=-p\cdot \Delta V

               \small W=-(1{,}6\cdot 10^{7}\; \tfrac{N}{m^2})\cdot \left (\left ( 0{,}1\; m \right )\cdot 0{,}502655\; m^2 \right )=-804247{,}7\; J\approx -804\; kJ


Skriv et svar til: Er der nogle der kan hjælpe med sådan et bettte en ?:)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.