Matematik

Hvad koster en øl?

13. november 2022 af Jesper25 - Niveau: B-niveau

Jeg har lidt poblemer med denne opgave nogen som kan hjælpe?

Ulla drikker 5 glas rødvin og 9 øl. Hun betaler selv. Et glas rødvin koster 20 kr. Ulla betaler 50 kr. mindre end Jonna som har købt (og drukket) 12 øl og en dyr, dobbelt whisky til 75 kr. Hvad koster en øl? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. november 2022 af ringstedLC

Sæt prisen på en øl til x kr.:

\begin{align*} \textup{Regning}_\textup{\,Ulla}+50\,\textup{kr} &= \textup{Regning}_\textup{\,Jonna} \\ 5\cdot 20\,\textup{kr}+9x+50\,\textup{kr} &= (...) \\ x &= ... \end{align*}


Svar #2
13. november 2022 af Jesper25

Har jeg lavet den rigtigt?

9*x+5*20+50=12x+75

9x+100+50=12x+75

150-75 =12x-9x

75/3 = 3x/3 x=25


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. november 2022 af ringstedLC

#2: Ja.

Hvis du er sikker på den første linjes ligning, så indsætter du din løsning, reducerer og ser om der står det samme på begge sider af lighedstegnet.


Svar #4
13. november 2022 af Jesper25

@ringstedLC tak for hjælpen, det hjalp meget.


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. november 2022 af OliverHviid

Hov, jeg overså helt ringsteds kommentar der taler om det samme med at tjekke om begge sider er ens, så du kan ignorere min kommentar.

Lige et tip: Hvis du en anden gang ønsker at se om du har regnet rigtigt, kan du blot indsætte den fundne værdi og se om det passer. F.eks. i dette tilfælde får vi så at Ulla skal betale 5*20 kr.+9*25 kr.= 325 kr. mens Jonna skal betale 12*25 kr. + 75 kr.= 375 kr. Da vi ved at Ulla betaler 50 kr. mindre end Jonna, så burde differencen gerne være 50 kr., og det er den netop da 375 kr. - 325 kr. jo er 50. Derfor må resultatet være korrekt.


Skriv et svar til: Hvad koster en øl?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.