Fysik

Pære og batteri, Vejen til Fysik AB1, Opgave 187, Side 235, (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

18. juni 2023 af ca10 - Niveau: B-niveau

Opgave 187.

En pære påtrykt 4,2 V; 0,2 A tilsluttes et 4,5 V batteri med en indre modstand på 3,0 Ω.

Hvor stor er pærens modstand ? (Antag, at den ikke afhænger af, hvilken strøm der går gennem pæren).

a) Hvor stor er pærens resistans ?

Mit forsøg:

R = U / I = 4,2 V / 0,2 A = 21 ohm

Det samme som facitlisten side 286.

b) Hvor stor er strømstyrken gennem pæren?

Mit forsøg:

R = U / l  ⇔ l • R = U ⇔ l = U / R 

l =  4,2 V / 21 ohm = 0,2 A

Facitlisten svar på spørgsmål b, er 0,19 A. (side 286)

c) Hvor stor er spændingsforskellen over pæren ?

-----------------------------------------------------------------

Mit forsøg:

Enheden for spændingsforskel er V = J / Q, 

V = Volt 

J = Joule

C = Coulomb (Fysik AB1 side 193)

Mit spørgsmål er, hvordan kommer man i gang med at beregne spændingsforskellen over pæren for jeg kører i ring i denne opgave.?,

Facitlistens svar på spørgsmål c, er 3,9 V (Side 286)

d) Hvor stor effekt afsættes i pæren ?

Mit forsøg:

P = U • l = 4,2 V • 0,2 A = 0,84 W

Facitlistens svar på spørgsmål d, er 0,11 W (Side 286)

e) Hvor stor effekt afsættes inde i batreriet ?

Mit forsøg:

Batteriet har en indre modstand på 3 Ω

R = U / l  ⇔   l • R = U   ⇔   l =  U / R 

l =  4,5 V /  3 ohm = 1,5

P = U • l = 4,5 V • 1,5 A = 6,75 W 

Facitlistens svar på spørgsmål e, er 0,11 W (Side 286)

Mit spørgsmål er, hvordan skal beregningen være for at løse spørgsmål b, c, d og e korrekt?

På forhånd tak.

Vedhæftet fil: Pære og batteri.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
18. juni 2023 af peter lind

Du har glemt at tage hensyn til den indre modstand i batteriet. Modstanden er 21+3ohm


Svar #2
18. juni 2023 af ca10

Jeg går ud fra at dSvar #1 er en ledetråd til spørgsmål e.

R = U / l  ⇔   l • R = U   ⇔   l =  U / R 

l =  4,5 V / (21 +  3 ohm) = 0,1875 W

P = U • l = 4,5 V • 0,1875 A = 0,84375 W 

Jeg får et andet resultat som er langt fra facitlistens.

Facitlistens svar på spørgsmål e, er 0,11 W (Side 286)

Mit spørgsmål hvad gør jeg forkert ?

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. juni 2023 af ringstedLC

a) Pærens modstand beregnes udfra dens data.

\begin{align*} U=I\cdot R\Rightarrow R &= \frac{U}{I} \\ R &= \frac{4.2\,\textup{V}}{0.2\,\textup{A}}=21\;\Omega \end{align*}

b) Den faktiske strøm beregnes udfra pærens modstand og batteriets data:

\begin{align*} I &= \frac{4.5\,\textup{V}}{(3+21)\,\Omega}=...\;\textup{A} \end{align*}

c) Den faktiske spændingsforskel over pæren:

\begin{align*} U &= I\cdot R \\ U_p &= \frac{4.5\,\textup{V}}{(3+21)\,\Omega}\cdot 21\,\Omega=...\;\textup{V} \end{align*}

d) Den faktiske effekt i pæren:

\begin{align*} P=U\cdot I &= I^2\cdot R \\ P_p &= \left (\frac{4.5\,\textup{V}}{(3+21)\,\Omega} \right )^{\!2}\cdot 21\,\Omega=...\;\textup{W} \end{align*}

e) Du har beregnet kortslutningsstrømmen. Effekt i batteriet:

\begin{align*} P=U\cdot I &= I^2\cdot R \\ P_i &= \left (\frac{4.5\,\textup{V}}{(3+21)\,\Omega} \right )^{\!2}\cdot 3\,\Omega=...\;\textup{W} \end{align*}


Brugbart svar (1)

Svar #4
18. juni 2023 af ringstedLC

#2: Du har måske læst forkert i facitlisten, da d) og e) ikke begge er 0.11 W.


Svar #5
18. juni 2023 af ca10

b) 

l = 4,5 / ( 3 + 21)Ω = 0,1874 A ≈ 0,19 A

c)    

                     4,5 V

  U p  =   -------------------- • 21 Ω = 3,9375 V ≈ 3,9 V 

                      ( 3 + 21 )Ω

d)                 

     P i = ( 4,5 V / ( 3 + 21 )) 2 • 21 Ω = 0,7382 W

e) 

     P i = ( 4,5 V / ( 3 + 21 )) 2 • 3 Ω  = 0,1054 W ≈ 0,11 W

Der er noget der ikke stemmer for så afsættes der en større effekt i pæren end i batteriet, burde det ikke være omvendt ?.

På forhånd tak.

Vedhæftet fil:Pære og batteri.png

Svar #6
18. juni 2023 af ca10

Til Svar #3 af ringstedL C

b ) Hvor stor er strømstyrken gennem pæren?

l = 4,5 / ( 3 + 21)Ω = 0,1874 A ≈ 0,19 A

Burde det ikke være 4,2 V og ikke 4,5 V da det er strømstyrken gennem pæren og ikke batteriet?

De beregninger som du foretager ville man aldrig gættet, da de ikke fremgår i Fysik AB1.

På forhånd tak. 


Brugbart svar (1)

Svar #7
18. juni 2023 af ringstedLC

Nej, effekten og dermed energien i batteriet skal bruges til at få pæren til at lyse maksimalt, ikke til at opvarme batteriet. Pi er en tabseffekt.

Pærens nominelle spænding på 4.2 V sammenholdt med Up på 3.9 V indikerer at batteriet ikke er helt nyt/fuldt opladt og at pæren derfor lyser lidt svagere.

Hvis batteriets opladning havde været 100%, ville den indre modstand og forskellen på spændingerne være mindre og lyset derfor hvidere/kraftigere.


Brugbart svar (1)

Svar #8
18. juni 2023 af ringstedLC

#6: Pærens data (4.2 V , 0.2 A) er påtrykt pæren på fabrikken og siger intet om den aktuelle opstilling. De fortæller blot, at hvis Up = 4.2 V så trækker pæren 0.2 A. Derfor kan de bruges til beregne dens modstand til 21 Ω.

Forestil dig, at du skulle finde en ny pære til din lygte med tre 1.5 volts-batterier koblet i serie i en sortimentskasse, hvor hvert af de måske 20 rum blot var mærket med modstanden. Der gik nok noget tid inden du havde fundet en passende pære til din lygte. Og nogle af dine fejlskud måtte sikkert smides i skraldespnden fordi tråden var brændt over.

Ved at mærke pærer med nom. spænding og strøm finder du først de pærer med en passende spænding til dine 4.5 V og derefter ser du efter deres strøm (og dermed effekt).

Når der er tale om pærer til lysnettet er spændingen underforstået på 230 V. Derved kan mærkningen simplificeres til en effekt fx 25 W, 60 W eller 100 W eller nu om dage med lavenergipærer, en værdi for lysstrømmen (lumen).

I autobranchen er spændingerne 12 eller 24 V (person- eller lastbil). Der vil der så typisk være to kasser, en med 12 volts- og en med 24 voltspærer i de forskellige udgaver.


Brugbart svar (1)

Svar #9
18. juni 2023 af ringstedLC

#6

... da det er strømstyrken gennem pæren og ikke batteriet?

De beregninger som du foretager ville man aldrig gættet, da de ikke fremgår i Fysik AB1.

- Strømstyrken er den samme overalt i en seriekobling.

- Det tror jeg nu nok, at de gør:

Kredsløbet kan tegnes som en spændingsforsyning på 4.5 V forbundet til seriekobling med en modstand på 3 Ω og en modstand på 21 Ω. Spørgsmålene udregnes alene med Joules lov og Ohm's lov, omskrivninger og indsætninger.


Svar #10
19. juni 2023 af ca10

Tak for svarene.


Skriv et svar til: Pære og batteri, Vejen til Fysik AB1, Opgave 187, Side 235, (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.